NLroei eerstejaars: ‘Altijd blijven gaan is ons motto’

Algemeen

De eerste kaarten zijn geschud bij de eerstejaarsklassementen. Zaterdag trokken de ploegen voor het eerst ten strijde. Het thuisroeiende Laga was oppermachtig bij de zware mannen. Thêta was de opvallende winnaar bij de zware vrouwen.

“Ik kijk positief terug”, zegt Lagacoach Rikus de Lange. “Het is goed om te zien dat de mannen in de acht en de vier de halen hebben gemaakt die ze in trainingen ook maken. Ze deden wat ze kunnen. Er is wel nog ruimte voor progressie, maar dat is ook wel een prettige gedachte aan het begin van het seizoen.” Ook bij Thêta leek het roeien op dat uit de training volgens coach Lotte van Ditshuizen. “Ze waren meteen gefocust, dat hebben we ze geleerd. ‘Altijd blijven gaan’ is ons motto, en dat deden ze elke haal.”

Hopen
De ploeg uit Eindhoven deed het beter dan Van Ditshuizen durfde te hopen. “Als vrouwenploeg bij Thêta durfde ik niet het hoogste te verwachten, wetende dat er verenigingen zijn die hun ploeg uit honderd vrouwen kunnen selecteren. Ik wist wel al van tevoren dat we goed waren en op schema lagen. Ik dacht: ‘als we goed zijn worden we derde, als het minder gaat achtste’, maar het ging nog beter.”

Selectie
De vrouwenselectie is voor Eindhovense begrippen groot. Van Ditshuizen: “We hebben mazzel met een heel enthousiaste groep van zestien vrouwen, licht en zwaar. Bijna allemaal zijn ze voortgekomen uit de talentenachten, we hebben maar een paar nieuwe roeisters laten instromen. De lichte vrouwen en zware vrouwen trainen samen. Ze zijn een groep en dat werkt erg goed bij ons.”

Fit
Ook het groepswerk bij de zware mannen in Delft gaat goed. “We hebben dertien heel fitte roeiers die verdeeld zijn over een vier en een acht”, vertelt De Lange. “Ze roeien weliswaar in twee boten, maar doen allemaal hun best om beide zo hard mogelijk te laten varen. Doordat ze als een groep behandeld worden zijn ze allemaal breed inzetbaar als dat nodig is.”

Vertrouwen
Ook de winst bij de NKIR ging naar de rode ploeg uit Delft. Dat geeft vertrouwen volgens hun coach. “We liggen erbij en we doen het goed. De afgelopen weken zijn we op trainingskamp geweest in Frankrijk en daar hebben we alleen maar gefocust op onszelf. We kijken steeds hoe we de beste progressie kunnen boeken en gaan daarmee met twee ploegen zover mogelijk komen dit jaar”, aldus De Lange.

Duimpje
De Lagamannen hadden wel een beetje voordeel, geeft De Lange toe. “Het scheelt dat het op eigen water was, de roeiers kennen het Schiekanaal natuurlijk op hun duimpje. Hoewel de koers vooral rechtdoor is, was het prettig om gevoel te hebben voor hoever je bent aan de hand van allerlei herkenningspunten langs het water.”

Sfeer
De kracht van de Thêtaploeg ligt in de groepssfeer, volgens de coach. “We hebben daarin geïnvesteerd. Het coachteam heeft dat vanaf het begin belangrijk gevonden.” Die goede sfeer opent mogelijkheden voor het coachteam om de roeiers op een goede manier aan te spreken. “We vragen altijd concentratie en kunnen erg kritisch zijn. Elke roeier heeft wel iets te leren. Naast collectieve punten heeft iedereen ook telkens eigen verbeterpunten. Een kritische blik en concentratie bij de roeiers levert daarbij het meest op.”

Ontwikkelen
“Er ligt nu een goede basis voor de rest van het seizoen”, blikt Van Ditshuizen voorzichtig vooruit. “Maar we moeten niet denken dat we er nu al zijn en ons blijven focussen op de verbeterpunten. We gaan vooral de focus op onszelf houden. Je ziet vaak ploegen denken: ‘we winnen al en gaan dus sowieso hoog in het klassement eindigen. Onze vrouwen moeten zich er niet bij neerleggen en blijven ontwikkelen.”

Coryfeeën
Het inzetten van de Thêtacoryfeeën Lisa Scheenaard en Marc Hummelink werkt in Eindhoven goed. “We organiseren wel eens trainingen waarbij we Scheenaard op slag zetten. Zij kan de ploeg dan op scherp zetten en dat motiveert enorm,” aldus Van Ditshuizen. Ter bevordering van de leercurve van de roerganger is er ook een oplossing: “Hummelink helpt wel eens met sturen. Onze stuurvrouw ontwikkelt zich daardoor goed. Ook dat is belangrijk en moeten we niet vergeten.”

Overmacht
Bij de lichte mannen trok de acht van Nereus aan het langste eind, met respectievelijk Skadi en Proteus binnen tien seconden in hun kielzog. De lichte dubbelvier met stuurvrouw van Argo reisde met tien met overmacht gewonnen punten terug naar Wageningen. De viermet is als nieuwe divisie aan het klassement toegevoegd. Laga won bij de zware mannen en vrouwen, het lichte viermetveld bij de lichte mannen werd gewonnen door Thêta.