Karolien Florijn haalt uit op ergometer: 6:49,4

Kort Uitslagen Voorpagina

De vrouwenequipe van de nationale bond hield afgelopen weekeinde een ergometertest over 2000 meter. Meest opvallende score: de 6:49,4 van de pas 18-jarige Karolien Florijn.

Ook de tijd van Sophie Souwer (6:44,5) kon op de goedkeuring rekenen van vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot. “Sophie was dan wel zelf absoluut niet tevreden, maar ze is een aantal kilo lichter dan vorig jaar en zit toch in de buurt van haar PR. Dat vind ik knap in een na-olympisch seizoen.” De snelste tijd bij de vrouwen was van José van Veen. Zij deed vorige week mee aan de Crash-B in Boston en kwam daar tot 6:41,7 en een derde plaats.

Verwachtingen
De coach stelt dat hij vooral benieuwd is naar de ontwikkeling van de nieuwe gezichten in de groep. “Dit zijn de momenten waarop ze kunnen laten zien dat ze erbij horen. Wat dat betreft kijk ik ook uit naar de scores van de talenttesten aanstaande zaterdag.”

Lichtgewicht
Ook over lichtgewichten Marieke Keijser – die met 7:06,8 iets boven haar persoonlijk record zaten Amber Kraak (7:13,2 persoonlijk record van bijna vier seconden) was hij tevreden. Beiden trainen net als Karolien Florijn sinds kort regelmatig in Amsterdam met de bond mee.

Herstelwerkzaamheden
De roeisters die naar de Olympische Spelen zijn geweest scoorden over het algemeen wat minder. “Bijna iedereen gaat nu een paar seconden langzamer dan vorig jaar, maar dat vind ik helemaal niet vreemd. We staan pas aan het begin van een olympiade en veel roeisters hebben herstelwerkzaamheden moeten verrichten voor hun studie of werk. Van hen weet ik wat ik ongeveer kan verwachten, daarom zaten ze in Rio ook in de boot.”

Sevilla
Vanwege andere verplichtingen kregen een aantal roeisters zelfs vrijaf voor de test. Olivia van Rooijen is bijvoorbeeld net als Ellen Hogerwerf nog te druk met afstuderen. Inge Janssen, die afgelopen weekeinde als enige meedeed aan de Winterwedstrijden, doet de test net als alle talenten, aanstaande zaterdag op de Bosbaan. De vice-olympisch kampioene uit de dubbelvier gaat vanwege een nieuwe baan niet mee naar een trainingskamp in Sevilla, waarheen de groep gisteren vertrok. 4 maart zijn de vrouwen weer terug.

©NLroei, 21-2-2017