Bert Cocu: “Onderschat mentaliteit van Australiërs niet”

Achtergrond Voorpagina

De Australische vrouwen doen in de acht en de lichte dubbeltwee mee aan het Olympisch Kwalificatietoernooi. Veel is er ter redactie van deze ploegen niet bekend. Dus werd Bert Cocu ‘down under’ gebeld.

Cocu – onder andere coach van een opvallend groot aantal getalenteerde Nederlandse roeisters én voormalig NLroei-fotograaf – emigreerde met zijn gezin een paar jaar geleden naar Australië en streek neer in Melbourne. Inmiddels wordt hij door de plaatselijke universiteit ingehuurd als coach.

Acht
Hij kent een aantal van de roeisters uit de Australische acht. “Maar recente ergometerresultaten van de vrouwen zijn mij niet bekend, wedstrijduitslagen van dit seizoen zijn er ook niet. Het belangrijkste is dat beide OKT-ploegen recent een 100 procent-score behaalden hadden bij een bondstrial. Dit betekent dat hun snelheid gelijk was aan de allerbeste ploegen. Dus mag je er zeker wat van verwachten”, zegt Cocu.

Offers
Australiërs brengen grote offers voor het roeien. “Mensen geven hun studie of baan op om bij de nationale selectie te kunnen. Reizen speelt altijd een rol. Zoals men in Nederland van Groningen naar Amsterdam gaat voor een Bosbaanwedstrijd, zo reizen wij meerdere malen per jaar van Melbourne naar Sydney, dat komt overeen met Amsterdam – Luzern. Maar dat stelt nog niets voor vergeleken met de mensen uit het westen van het land. Die rijden 4.500 kilometer met hun botenwagen.”

Mentaliteit

Wat hun drijfveer betreft , zijn de roeisters volgens coach Cocu stuk voor stuk uiterst gemotiveerd en hebben geen aanmoediging nodig. “Zulke inspanningen doen iets met een mens. Als je dat er voor over hebt, wil je ook alles eruit halen. Dit typeert de Australische roeier.

Visitekaartje

Een roeister van de acht – Jessica Morrison – gaf vorig jaar bij de Koninklijke haar visitekaartje af. “Ze was samen met Hannah Lewis na het seizoen op reis in Europa. Goed te weten dat Morrison op hoog niveau heeft gezwommen en nu pas anderhalf jaar roeit.“ Er is vorig jaar een combinatie geregeld met Willeke Vossen van Triton en Lotte Pronk van Willem III. Dat gelegenheidskwartet won een finale in de vier zonder.

Schoolroeien

Het aantal Australische senioren dat roeit is beperkt. “In Melbourne wonen ruim vier miljoen mensen, maar het aantal wedstrijdroeiers komt niet boven de 200 uit. Dat is typerend voor heel Australië. Senioren zijn er weinig, terwijl het schoolroeien enorm groot is. Naar schatting zijn er 15.000 jongens en meisjes die daaraan doen. Er stoppen er dus veel, en dat is zonde.”

Zevenhuizen

In augustus komt Cocu naar Nederland. “Mijn lichte vrouwendubbeltwee gaat Australië vertegenwoordigden bij de WK in de leeftijdsklasse tot 23 jaar. Ik moest even wennen aan de gedachte om te worden uitgezonden naar mijn eigen land.”