Verdonkschot: “Je moet goed voorbereid zijn”

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Wereldroeibond FISA heeft na overleg met het IOC besloten de wedstrijden die voor vandaag gepland stonden aan het programma van morgen toe te voegen. De eerste start is om 13.30u Nederlandse tijd en eindigt rond 17.30u met de heats van de mannen vier zonder.

Ondanks dat er vandaag geen wedstrijden werden gehouden, bleef de baan wel open voor training. “De mannenvier wilde bijvoorbeeld nog graag het water op en dat kan. Ook met de vaarregels gaat men soepel om. Je mag nu bijvoorbeeld op de 1000 meter rondmaken als je het op het eerste deel van de baan te gevaarlijk vindt”, vertelt teammanager Nienke Wind.

Rustig
Volgens haar gaan de roeiers goed om met de steeds veranderende situatie. “Iedereen bleef vandaag erg rustig en ze snapten goed dat er gewoon niet te roeien viel. Het enige lastige is dat je niet weet of het in de middag beter zou zijn. Maar het is nu eenmaal onmogelijk alle roeiers continu op de baan te houden en te laten wachten.”

Scenario’s
Vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot meent dat het vooral neerkomt op zo goed mogelijk plannen. “Je moet zorgen dat je op alles bent voorbereid en snel genoeg actie onderneemt, zodat je bijvoorbeeld niet net per ongeluk de bus in bent gestapt om naar de baan te komen terwijl er net besloten is dat er niet geroeid kan worden. Maar we hebben aan elk scenario gedacht. Als men bijvoorbeeld lang op de baan moet blijven, kan gebruik worden gemaakt van een appartement aldaar.”

Dubbelvier
Verdonkschot gaat ervan uit dat de omstandigheden de hele week lastig zullen blijven. Ondanks dat zijn dubbelvier gisteren niet sterk oogde in de harde wind en hoge golven, vindt hij dat geen probleem. “We zijn hier wel degelijk goed op voorbereid. Bij de EK in Brandenburg was het roeien van de vier ook niet sterk, maar lag de boot sterk op één boord. Dat was nu niet het geval. Het zat hem er veel meer in dat ze alerter moeten zijn, dat vonden ze zelf ook. Dat betekent dat als het wat vlakker is ze meteen gas moeten geven om daar van te profiteren.”

Ervaring
Zijn andere medaillekandidaat, de lichte vrouwendubbeltwee, zou wel eens voordeel uit de situatie kunnen halen. “De dubbel is op alles voorbereid en roeien onder deze omstandigheden is iets wat zij zeker goed zouden moeten kunnen. We hebben dit soort water ook opgezocht tijdens het trainingskamp in Pusiano.” De Amsterdammer is dan ook blij dat hij in het najaar al een keer met de ploeg naar Rio de Janeiro was afgereisd. “Dat is zeker een voordeel. Toen we vanochtend op de baan aankwamen, zeiden we meteen tegen elkaar dat dit wel erg leek op de eerste dag van toen we er eerder waren.”

©NLroei, 7-8-2016