Gerritjan Eggenkamp: Olympische velden op de schop

Achtergrond Algemeen

Commotie rond het recente FISA-congres: de lichte mannen vier-zonder zou waarschijnlijk gaan verdwijnen van de Olympische Spelen. NLroei vroeg FISA-bestuurder Gerritjan Eggenkamp hoe het zit.

De eerst Nederlandse Boatrace-winnaar is nu anderhalf jaar Councillid van de wereldroeibond en heeft als portefeuille Strategie en Financiën. Daarmee heeft hij ook te maken met beleidsvernieuwing. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). “Zij bepalen uiteindelijk wat er op de Olympische Spelen wordt toegelaten, dus het is erg belangrijk goed op de hoogte te zijn van hun wensen”, zegt Eggenkamp hierover.

Mannen-vrouwen
Het IOC heeft bij de FISA aangedrongen op een verandering van het wedstrijdprogramma. Zo maakt het comité er een punt van dat bij het roeien de man-vrouwverhouding niet gelijk is verdeeld. Daarin is het bijna de enige sport. De mannen hebben met de vier zonder en de lichte mannen vier zonder twee boten meer. “Het is heel simpel: als de FISA daar zelf niet met een voorstel komt, zal het IOC dit waarschijnlijk schrappen”, aldus Eggenkamp.

Events
Het tweede punt is volgens het erelid van Proteus-Eretes dat het IOC steeds minder naar sporten als geheel kijkt, maar meer naar de losse onderdelen. “Het gaat hen niet zozeer om het feit of roeien wel of niet op de Spelen hoort, maar meer naar of de mannen- of vrouwenskiff een toegevoegde waarde is. Internationale bonden kunnen voorstellen doen, maar zij beoordelen elk event op hun eigen merites.”

Licht roeien
Wat dat betreft is het lichte roeien een vreemde eend in de bijt. Eggenkamp: “Het is de enige sport waarbij er meerdere disciplines (boottypes) zijn én verschillende gewichtsklassen. Iemand die smaller gebouwd is, zou in hun ogen zich dan bijvoorbeeld maar moeten richten op de boegplek in een acht. Daarnaast snappen ze niet dat het wereldrecord in de lichte vier maar een paar seconden langzamer is dan die van de zware boot. Dat is nu eenmaal ook lastig uit te leggen. Daar staat wel weer tegenover dat het veld extreem competitief is en voor spannende races zorgt.”

Universeel
Een ander heikel punt is het thema universaliteit. “Het IOC is er gevoelig voor dat meer landen competitief kunnen zijn in het roeien. In de huidige lichte olympische bootklassen zijn het alsnog de westerse landen die domineren. Als er meer ruimte wordt geboden aan individuele talenten uit derdewereldlanden zal dat positief door hen worden beoordeeld.”

Scenario’s
Op basis hiervan heeft de FISA drie scenario’s geschetst, waarbij tegemoet wordt gekomen aan de genoemde pijnpunten. In al die voorstellen ontbreekt de lichte vier. Toch staat het absoluut nog niet vast dat dit boottype in 2020 van het programma is verdwenen. “Deze scenario’s zijn vooral in gang gezet om input te verzamelen uit de roeiwereld. Daar rolt een voorstel uit wat bij komende WK in Rotterdam zal worden besproken. Het kan ook zo zijn dat geen enkel van deze scenario’s er doorheen komt”, aldus Eggenkamp.

Aantal roeiplekken
In één van de voorstellen wordt de lichte vier vervangen door een zware vrouwen vier-zonder, in een andere moet ook de zware vier zonder stuurman wijken en worden de lichte mannen en vrouwen skiff toegevoegd. “Een voordeel daarvan is dat daardoor het aantal roeiplekken verminderd wordt. Dit staat namelijk ook onder druk. Met 550 atleetplekken is roeien een van de grootste sporten van de Spelen. Op deze manier wordt aan dat kritiekpunt tegemoet gekomen, terwijl we wel veertien olympische bootklassen behouden.”

Coastel Rowing
Een heel andere optie die de olympische medaillewinnaar noemt, is het toevoegen van andere roeidisciplines. “Dat past geheel in het straatje van het IOC om de olympische sport voor jongeren aantrekkelijker te maken en naar events te kijken. Het zou mij niet verbazen als op termijn uiteindelijk bijvoorbeeld twee Coastal Rowing – nummers zullen worden toegevoegd. Die discipline moet nog verder ontwikkeld worden, maar sluit wel aan bij wat er met beachvolleybal bij het volleybal en met BMX voor het wielrennen is gebeurd.”

1 thought on “Gerritjan Eggenkamp: Olympische velden op de schop

 1. Waarom niet de volgende velden?

  M8+, M2-, M1x, M4x
  W8+, W2-, W1x, W4x
  LM2-, LM1x
  LW2-, LW1x

  Zo is het mannen en vrouwen roeien gelijk. Het voorstel om LM4- te vervangen voor LM1x zorgt voor het einde van het lichte mannen boordroeien. Bij een LM1x en LM2- veld zorg je ervoor dat kleinere landen ‘gelijke’ kansen hebben.

  Voor mannen en vrouwen in de open categorie heb je het kleinste nummer en het grootste nummer, voor ieder wat wils

Comments are closed.