Britten beginnen Rio-bankjesdans

Achtergrond Algemeen Voorpagina

De olympische stoelendans of wellicht beter gezegd de bankjesdans is in Groot-Brittannië begonnen. Vandaag en morgen worden daar de bondstrials gehouden, maar liefst 115 roeiers doen eraan mee in de skiff of ongestuurde twee.

Onder de deelnemers bevinden zich zeventien olympische medaillewinnaars en tien wereldkampioenen. De Britten laten de trialresultaten meewegen bij de definitieve bezetting van 48 roeiersplaatsen die ze gaan innemen bij de Olympische Spelen. Vorig jaar waren ze bij de wereldkampioenschappen het meest succesvol met vijf gouden en negen zilveren medailles, hun vier zonder stuurman pakte het enige Britse brons.

Hodge
Versterking van de boordroeiers is in aantocht, routinier Andrew Hodge moest vorige jaar de WK laten schieten vanwege verschijnselen van de ziekte van Pfeiffer, maar hij is inmiddels voldoende hersteld om aan de bondstest mee te doen. Hodge was de slag van de Britse vier die bij de spelen van 2008 en 2012 goud won.

Vlaggenschip
Het herstel van Hodge kan eraan bijdragen dat de Britten een hogere prioriteit gaan verlenen aan hun ongestuurde vier. Dit hoeft niet per se ten koste te gaan van hun acht met stuurman, de regerend wereldkampioensboot en drager van de Union Jack. De Holland Acht kwam in de WK-finale tot op iets minder dan twee seconden van het Britse vlaggenschip.