‘Britten mikken op twee gouden boten’

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

De Britten hebben een bijzonder brede groep toppers, die ook nog eens aan elkaar zijn gewaagd. Dat bleek bij de trials die gisteren werden afgesloten. Een gouden acht én vier lijken ze in de maak te hebben.

Gisterochtend werden onder vrijwel perfecte omstandigheden (geen vleugje wind) in de speciaal voor de Britse toproeiers aangelegde baan in Caversham de nationale trials gehouden. Komende weken zal de Britse roeibond bepalen wie in welke boot aan de start zal verschijnen bij de Europese kampioenschappen en later de Olympische Spelen.

De keuzeheren hebben wat dat betreft een ongekende luxe want op basis van de resultaten van vandaag kan men nog verschillende kanten op, met name bij de zware mannen boordselectie.

Tweevoudig olympisch kampioen Andy Triggs Hodge kwam met zijn partner Matt Langridge bijvoorbeeld niet verder dan de tweede plaats in de B-finale. Vaste waarden in de prioriteitsboot Alex Gregory en Moe Sbihi wonnen de A-finale, een kleine seconde voor Pete Reed en Stan Louloudis. Het in de twee ervaren duo Will Satch en George Nash (brons bij de spelen van Londen) eindigde als derde.

Prioriteitsboot
Vorig jaar koos hoofdcoach Jurgen Gröbler voor de acht als prioriteitsboot. De ploeg behaalde bij de Wereldkampioenschappen in Aiguebelette vervolgens een gouden medaille, nipt voor de sterke Deutschland Achter en iets minder dan twee seconden voor de Nederlandse ploeg. Andy Triggs Hodge was er vanwege de ziekte van Pfeiffer toen niet bij, maar met zijn terugkeer wordt volop gespeculeerd wat de Britten komend seizoen zullen doen.

Spreiden
In de vier-zonder lijkt de concurrentie relatief minder sterk en van Gröbler is bekend dat hij risico’s liever uit de weg gaat. Met de sterke Duitse acht lijkt de gang naar de vier-zonder dus voor de hand liggend, een verhaal dat momenteel ook de ronde doet. De meestal goed geïnformeerde roei-journalist Daniel Spring suggereerde gisteren op Twitter dat de Britse hoofdcoach misschien wel kiest voor niet één prioriteitsboot, maar mikt op twee gouden ploegen.

Bezetting
Twee-winnaars Gregory en Sbihi zouden dan samen met Louloudis de vier bemannen, waarbij de laatste plek voor óf Nash óf Reed zou moeten zijn. Laatstgenoemde zou samen met Hodge de acht vervolgens kunnen versterken. Gezien de sterkte in de breedte zou ook die ploeg voor goud moeten kunnen gaan.

Lichte vrouwen
Ook in andere klassen hebben de Britten een overvloed. Bij de lichtgewicht vrouwen zijn al twee jaar drie roeisters die elkaar amper iets toegeven. De zilveren dubbel van vorig jaar met Charlotte Taylor en Kat Copeland waren gisteren in de skiff wederom aan elkaar gewaagd. Taylor won met een krappe halve seconde. Imogen Walsh finishte op de derde plaats en zal zich vermoedelijk wederom moeten opmaken voor een jaar in de skiff.

Campbell
De ervaren skiffeur Alan Campbell liet zien weer terug op zijn oude niveau te zijn door ruimschoots de skiff te winnen. Afgelopen jaren kende hij een flinke vormcrisis en in Aiguebellete werd Campbell 8e. Of zijn tijd van 6:52,94 voldoende is om verder te mogen in de eenzitter moet nog blijken.

©NLroei, 24-3-206