Nederlanders succesvol in Seattle

Wedstrijden

Een delegatie van de nationale boordvrouwen won afgelopen weekeinde de prestigieuze Windermere Cup in Seattle. Ook de winst bij de mannen had een Nederlands tintje. In de ploeg van het thuisroeiende Washington University zaten regerend wereldkampioenen onder de 23 jaar in de acht, Bram Schwarz en Simon van Dorp.

Beide races waren spannend. Zo konden de Nederlandse vrouwen ternauwernood de studenten van Washington van zich af houden. “We hadden eerder in de week al een keer twee keer 500 meter tegen ze gespard en kwamen er toen achter dat ze behoorlijk goed waren. Ze hebben veel buitenlands talent aangetrokken waaronder de Griekse die vorig jaar nog het wereldrecord voor junioren op de ergometer heeft verbeterd. Toen waren we nog niet scherp. In de wedstrijd ging dat een stuk beter, maar maakten we aan het eind niet optimaal gebruik van de stroming en luwte waardoor ze nog sterk kwamen opzetten”, aldus slagvrouw Veronique Meester.

Mannen
De mannen van Washington hadden een vergelijkbaar raceverloop. De ingevlogen acht van het sterke Oxford Brookes kwam uiteindelijk zelfs tot slechts een halve seconde achterstand. “Ondanks dat het heel spannend was, zijn we erg tevreden. We roeiden 5:35 met schuine wind tegen wat ons hoopvol stemt voor de belangrijke races die er voor ons nog aankomen. Onze start was uitstekend en in de eerste 1000 meter liepen we bijna een bootlengte uit. Daarna ging het bij ons minder lopen en kwamen ze nog wel erg dichtbij. Op zich ook niet erg want met deze opstelling zaten we pas kort bij elkaar”, vertelde Van Dorp.

Henley
De Windermere Cup was voor de 32e keer onderdeel van de traditionele opening van het vaarseizoen in Seattle waarbij verschillende evenementen worden georganiseerd. Kosten noch moeite worden gespaard, de Nederlandse vrouwen werden voor rekening van de organisatie ingevlogen en een week lang bezig gehouden. Meester: “Het was echt een over-the-top week. Woensdag hadden we een rondvaarttocht op allemaal jachten, later een persconferentie en een formeel diner. Zondagochtend zijn we zelfs in een watervliegtuig over Seattle gevlogen. Heel bizar allemaal. De wedstrijden waren een soort Henley, maar dan op zijn Amerikaans met grote jachten langs de kant in plaats van schattige houten bootjes.”