NLroei eerstejaars: “Negentig procent van de calls waren ‘Ontspan! Ontspan!’”

Algemeen

De lichte mannen uit de Laga-acht zullen zich ongetwijfeld hebben voorgenomen hun thuiswedstrijd te winnen. Na twee tweede en twee derde plaatsen, zou het moeten kunnen. Maar de tien punten van de Damenregatta gingen naar Groningen. Gyas won voor de vierde keer op rij. “Het winnen went niet”, zegt nummer drie Marnix van Lieshout daarover.

“Voor minder doen we het ook niet, het is de eerste plaats of niets”, volgens Van Lieshout. “En dat wordt ook wel van ons verwacht, door onszelf en door onze coaches.” Gyas zat naar eigen zeggen goed in de race: “Het kwam goed samen. We hebben veel getraind op de techniek boven water. De laatste dagen voor het weekeinde kwam dat onder water samen.”

Competitie
Niet alleen ten opzichte van andere lichte achten is de ploeg competitief. Die instelling heerst ook bij de roeiers onderling. “Er is altijd wel competitie binnen de ploeg zodat er harder getrapt wordt, ergotrainingen worden daarvoor gebruikt.” Binnen de vereniging wordt de strijd met de zware jaargenoten aangegaan. “Bij elke training willen we eigenlijk wel harder gaan dan zwaar. En dat proberen we ook”, zegt Van Lieshout.

Ontspan
De finalestrijd bij de lichte vrouwen was tot de laatste meter spannend. Aegir en Njord verdeelden de winst vooralsnog. Dit weekeinde trok het tot nu toe nog vrij onzichtbare Skøll aan het langste eind. Deze drie ploegen lagen na duizend meter vrijwel gelijk. Njord werd nipt tweede en de Groningers eindigden daar weer vlak achter als derde. “Negentig procent van de calls van stuur Rosa Wartena waren ‘Ontspan! Ontspan!’ en we hebben ook heel ontspannen kunnen roeien”, blikt nummer drie Maud Joosstens terug.

Weerstand
Door te ontspannen kwamen de Skøllies het best in hun flow terecht, ondanks de tegenstand die Njord en Aegir tot op de laatste meters hebben geboden. “Aangezien deze ploegen het dit seizoen heel lekker doen is het een geweldig gevoel om daar weerstand aan te bieden”, vindt Joosstens. Dat heeft de ploeg nog niet eerder kunnen laten zien. “Maar ik wist dat wij het in ons hadden.”

Gesnoekt
Het kwam er eerder niet uit omdat dingen net niet lekker liepen. Joosstens: “Bij de Varsity en bij de Hollandia hebben we gesnoekt. Daarna pakten we het steeds wel goed op, waardoor we op 1500 meter een goede tijd hadden. Daaraan wisten we dat we potentie hebben. Het is gaaf dat het er nu uitkomt.” Skøll opende de finalerace als derde. “We weten dat starten niet onze sterkste kant is”, zegt de nummer drie. Maar na duizend meter lag het nog steeds dicht bij elkaar. “De stuur zei ‘jullie moeten me nu helpen’, dat hielp.”

Klassementstanden
Bij de zware mannenachten pakte Skøll de maximale punten. Gyas won bij de zware vrouwenachten. Met nog vier wedstrijden voor de boeg is het spannend in veel klassementsstanden. Bij de lichte vrouwen delen Njord en Aegir de koppositie. Aegir gaat nipt aan kop gaat bij de zware vrouwenachten. Nereus leidt bij de zware mannenachten en allerminst spannend is het lichte mannenachtenklassement. Gyas staat er ruimschoots voor.