Het uitgestelde examenreisje van Marieke Keijser

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Vandaag lonken de eerste medailles voor Nederland in het door onweer geteisterde Poznan. Marieke Keijser, Lisa Wörner en Amber van Zomeren komen vanochtend uit in de halve finale van de lichte vrouwenskiff. Hun finale volgt vanmiddag.

De lichte mannendubbelvier heeft een exhibitionrace en de finale op het programma staan. De lichte mannen Koen van Brussel en Frank Tijdink krijgen vandaag de kans om zich via een herkansing te plaatsen voor de race om de medailles. Ook volgen de exhibitionraces van vlaggenschepen de vrouwen dubbelvier en de Vrouwen Acht.

Examenfeestje
Voor lichte vrouwenskiffeuse Marieke Keijser is de reis naar Poznan een uitgesteld examenreisje. Donderdag hoorde de Rotterdamse dat ze geslaagd is voor haar examens. “De helft van de examens heb ik gehaald. En het weekend kan alleen maar beter worden,” zegt ze reikhalzend naar de komende race. Vanwege haar topsportprogramma maakt Keijser haar examens gespreid over twee jaar.

Magisch
“Het roeien is op zo’n toernooi wat magischer dan in Nederland,” zegt Keijser. “Het is wat officiëler, het is wennen en het is de eerste dag aftasten wie er hard gaan. In Nederland weet je dat wel. Hier heb ik eerst ‘Gegoogled’ wat de rest allemaal heeft gedaan.” Keijser zelf won eerder dit jaar al goud in Varese.

Winnen
Keijser roeide soeverein aan kop tijdens haar heat. “Ik heb zin in de halve finale. Ik ben hier beter voorbereid dan in Varese. Daar zou ik eigenlijk in de dubbel starten en dat werd op het laatste moment toch de skiff. Het veld in Poznan is alleen wel sterker, er liggen veel toppers en medaillewinnaars aan de start.” Maar over een ding is ze duidelijk: “Winnen is winnen en daar kom ik voor”.

Onweer
Gisteren werd het programma van de wereldbeker op het Malta Lake stilgelegd vanwege onweer. Het gevolg was een wijziging in het programma. Voor vandaag is de voorspelling in de ochtend goed, in de middag zou het opnieuw kunnen gaan onweren.

Halve finales
Koen Metsemakers en Floris Rolling roeien de halve finale in de mannen dubbeltwee. Ook Lisa Scheenaard doet een gooi naar een finaleplaats in de vrouwenskiff. Amber Kraak en Anne Marie Schonk starten de herkansing in de lichte vrouwendubbel en er is een herkansing voor Karien Robbers en Heleen Boers in de vrouwentweezonder.