Tim Brys over lichtgewicht zijn: ”Was constant chagrijnig van de honger”

Algemeen

Onlangs besloot de Belgische roeier Tim Brys zijn roeicarrière om te gooien en naar de zware gewichtsklasse over te stappen. Nu vertelt hij over zijn leven als lichtgewicht. ”Ik worstelde met de drang naar eten.”

Brys vormde met Niels van Zandweghe een duo in de lichte dubbeltwee. ”Zes jaar lang heb ik – met steeds meer moeite – mezelf onder die 72 kilogram gebracht. Nu kan ik dat fysiek niet meer aan”, zegt de roeier in een openhartig interview tegen de Belgische krant de Standaard.

‘Knokige is weg’
Inmiddels is Brys ruim negen kilo gegroeid, door een combinatie van flink meer eten en veel krachttraining. ”Het knokige is weg. De scherpe delen. Mijn kaken waren ingevallen, de ribben kon je tellen, de schouderbladen staken uit, de aders lagen over mijn buikspieren.”

Het leven is er nu een stuk gemakkelijker door geworden, vertelt hij. ”Ik zeg geen nee meer tegen pizza, zes maanden geleden was dat ondenkbaar. Als ik bij vrienden of familie ging eten, polste ik op voorhand naar het menu. Als het niet paste, nam ik mijn eigen kostje mee. Zondigen zag ik de dag erna op de weegschaal”, aldus Brys.

Beter humeur
Volgens Brys is al met al zijn humeur er sterk op vooruitgegaan. ”Veel lichtgewichten lopen constant chagrijnig rond. Zij vechten voortdurend tegen de uitputting en de honger. Ook ik was zo. Humeurig. Prikkelbaar. Fysiek was ik aanwezig, maar mentaal zat ik te worstelen met de drang naar eten.”

Die betere gemoedstoestand noemt hij de grootste bonus. ”Ik kan weer naar een restaurant, veel vaker wandelen, fietsen, of de stad in.”