Voorbeschouwing wereldbeker Luzern

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Na het tumultueus verlopen olympisch kwalificatietoernooi (OKT) is het komend weekeinde de beurt aan de andere internationale ploegen als in Luzern de tweede wereldbeker van het wedstrijdseizoen op het programma staat.

Omdat veel boten de derde wereldbekerstrijd in Poznan aan zich voorbij laten gaan, is dit in veel velden de laatste krachtmeting voordat de Olympische Spelen begin augustus in Rio de Janeiro beginnen. NLroei blikt traditiegetrouw vooruit en zet de olympische velden met Nederlandse deelname onder elkaar.

M1x
Het zal de eerste keer dit seizoen zijn dat olympisch kampioen Mahe Drysdale en wereldkampioen Ondrej Synek elkaar treffen. Deze races leiden steevast tot nagelbijtende finishes. Jammer genoeg heeft de tot de tot dusverre oppermachtige Kroaat Damir Martin zich vlak voor het toernooi teruggetrokken. Dat geeft de ruimte aan outsiders als de Cubaan Fournier Rodriguez en de Litouwer Griskonis. Ondanks dat deze wedstrijd enkel is weggelegd voor ploegen van het Aegon Nationaal Roeiteam, is ook Stef Broenink van de partij. Wat zijn prestatie betreft zal veel afhangen van de weersomstandigheden. Bij de Hollandia zette hij met vlak water al een keurige tijd van 6:58,94 op de klokken.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (Mahe Drysdale), 2. Tsjechië (Ondrej Synek) 3. Litouwen (Mindaugas Griskonis), 8. Nederland (Stef Broenink)

W2-
Het is een intensieve week voor reserve Karien Robbers. Een paar dagen terug hielp ze de dubbeltwee van Lisa Scheenaard nog naar een finaleplek bij het OKT en was ze ook samen met (boord)roeiende reserve Aletta Jorritsma inschreven voor de twee-zonder. Robbers vervangt Heleen Boers die niet helemaal fit is en samen met Jorritsma als startende reserves dit seizoen vooralsnog geen potten kon breken. Topfavoriet in dit is uiteraard olympisch- en wereldkampioen Groot-Brittannië. Daar achter wordt het spannend met twee sterke duo’s uit de Verenigde Staten en het deels gereviseerde Nieuw-Zeeland, dat vorig jaar zilver pakte. Let ook op Zuid-Afrika dat in Varese nog de snelste was.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië (Glover/Stanning), 2. Verenigde Staten (Logan/Misnicki), 3. Zuid-Afrika (Christowiz/Persse), 12. Nederland (Robbers/Jorritsma)

M2-
Net als bij de vrouwen staat ook bij de mannen twee-zonder eigenlijk wel vast wie er wint. Hamish Bond en Eric Murray zijn inmiddels acht jaar en 63 (!) races ongeslagen en daar komt vermoedelijk niet snel verandering in. Achter hen wordt interessant hoever Mitchel Steenman en Roel Braas kunnen komen. Op een niet voordelige boei kwamen ze bij de EK dicht in de buurt van het goud. Sinclair uit de geselecteerde Britse twee moet invallen in de acht wat vrij spel geeft aan het reserveduo (Tarrant/Reilly-O’Donnell) dat goud won bij de eerste wereldbeker in Varese. Andere sterke tegenstand komt uit Australië waar Spencer Turrin en Alex Lloyd in de boot zijn gezet. Zij wonnen vorig jaar in de vier nog hier in Luzern..
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (Murray/Bond), 2. Nederland (Steenman/Braas), 3, Australië (Turrin/Lloyd)

M4-
Nadat ziekte in Brandenburg roet in het eten gooide, zal de vier-zonder van bondscoach René Mijnders erop gebrand zijn in Luzern een goed resultaat neer te zetten. Nu Groot-Brittannië de prioriteit weer aan de vier-zonder heeft gegeven, is dit veld kwalitatief bijzonder sterk bezet al ontbreekt in Luzern wereldkampioen Italië. Topploegen zijn Australië, dat zilver pakte bij afgelopen WK en de Verenigde Staten, dat won bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Varese. Ook Canada heeft zijn beste roeiers in de vier gestopt. De Britten missen echter slagman Louloudis wegens ziekte wat kansen biedt voor de tegenstand.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië, 2. Australië, 3. Verenigde Staten, 5. Nederland (Langen/Van Schie/Van der Want/Viergever)

LM4-
Luzern zal ook het moment van de waarheid zijn voor de lichte vier. Nu Tim Heijbrock weer officieel fit is verklaard, is de boot weer terug in zijn oorspronkelijke samenstelling waarmee vorig jaar bij de WK in Aiguebelette een vijfde plek werd behaald. Veel roei-uren samen zijn echter niet gemaakt en vorig weekend moest de ploeg wegens ziekte zich ook nog eens terug trekken bij de Hollandia. Europees- en wereldkampioen Zwitserland zal vermoedelijk een flinke maat te groot zijn. Hopelijk kan aansluiting gevonden worden bij Denemarken (zilver WK), Frankrijk en het versterkte Nieuw-Zeeland.
Voorspelling: 1. Zwitserland, 2. Denemarken, 3. Nieuw-Zeeland, 7. Nederland (Pijs/Heijbrock/Van Gennep/Van den Ende)

W4x
Met maar zeven boten is dit een van de kleinste velden, maar vergis je niet, want al deze ploegen zijn kanshebber voor medailles. In Aiguebelette won de Verenigde Staten vorig jaar totaal onverwachts de gouden medaille en het tot dan toe ongenaakbare Duitsland zal in Luzern dan ook op revanche gebrand zijn. Het Nederlandse kwartet heeft na een mindere seizoenstart ook wat goed te maken en zal vooral angstgegner van dit jaar, Polen, te snel af willen zijn. Maar met ook Australië en China in de baan is ook dan een medaille niet zomaar vergeven.
Voorspelling: 1. Duitsland, 2. Verenigde Staten, 3. Polen, 4. Nederland (Beukers/Janssen/Achterberg/Bouw)

M8+
De finale halen zal voor de Holland Acht geen probleem worden, daar er zich maar zes landen voor dit evenement hebben ingeschreven. Het zijn echter stuk voor stuk allemaal topploegen die ook straks in Rio zomaar in de eindstrijd kunnen liggen. Met Europees kampioen Duitsland, wereldkampioen Groot-Brittannië, het getalenteerde Nieuw-Zeeland en de net voor de Spelen geplaatste Amerikanen wacht het vlaggenschip van de roeibond een hels karwei. De Britten zullen echter twee van
 Voorspelling: 1. Duitsland, 2. Groot-Brittannië, 3. Nieuw-Zeeland, 4. Nederland (Uittenbogaard/ Meylink/Hendriks/Röell/Siegelaar/Wieten/Versluis/Lücken/Wiersum)

©NLroei, 27-5-2016