Mitchel Steenman: “We bleven maar plakken achter de golven”

Achtergrond

De drie roeiploegen die op de openingsdag voor Nederland in actie kwamen, hebben een niet al te beste indruk achter gelaten. Slecht de lichte vier zonder stuurman kon zich op het Lagoa Rodrigo de Freitas direct voor de volgende ronde plaatsen.

De tot de medaillekanshebbers behorende twee zonder stuurman en de vrouwendubbelvier werden onverwacht verwezen naar de herkansing. Dit had te maken met de lastig weersomstandigheden op het Braziliaanse meer waar beide boten niet goed mee om wisten te gaan. Roel Braas en Mitchel Steenman moesten al snel de Franse winnaars van olympisch zilver in Londen laten gaan, maar in het tweede deel van de race werd het oranje duo zelfs naar de laatste plaats verwezen. De wedstrijd werd uiteindelijk rustig uitgeroeid.

Golven
Steenman vond niet dat hij en Roel Braas onvoldoende waren voorbereid op de lastige omstandigheden. “We hebben op verschillende plekken geroeid zoals het Nieuwe Meer naast de Bosbaan. Maar de wind zoals die nu stond hebben we toevallig nooit te maken gehad. Bij de NK Klein op de Willem Alexanderbaan was het bijvoorbeeld schuin tegen. Nu was het schuin mee”, zegt de ervaren slagman.

Communicatie

Tijdens de race probeerde Steenman van alles om het juiste ritme te krijgen. “We losten de problemen steeds anders op waardoor me maar bleven plakken achter de golven. Je kan dan wel iets zeggen tegen elkaar, maar het lukte niet om vervolgens samen hetzelfde te doen.” Anderhalf uur na de race besloten de roeiers nog een keer het water op te gaan. “Morgen volgt al de herkansing en we waren er al snel uit dat we nog een en ander wilden proberen.”

Vertrouwen

Hoewel de harde wind inmiddels enigszins was gaan liggen, was het volgens Steenman toch uitermate nuttig. “Je krijgt wat meer rust als je een paar keer iets uit kan proberen en dat meteen met elkaar kan bespreken. Dat is gelukt en ik heb er nu het volste vertrouwen in dat het morgen wel goed gaat.”

Onvoorspelbaar
Of morgen dezelfde wind waait weet de drievoudig olympiër echter niet. “Vandaag was de voorspelling dat het windstil zou zijn, dus het heeft niet echt nut daar naar te kijken. Er valt echt geen peil op te trekken.”