Overzicht vandaag: drie tweeën en stuntteam Mijnders aan de (wind)bak

Voorbeschouwing

De openingsdag in Rio verliep verre van optimaal. De Nederlandse armada liep averij op, maar er is nog geen boot naar de kelder. Vandaag zijn er nieuwe kansen, voor Braas & Steenman zelfs een herkansing. Roeifederatie FISA liet gisteren weten niet in te grijpen in het tijdschema. Dat zou volgens de weersvoorspelling weinig uitmaken. Volgens de roeifederatie waren de veiligheid, de eerlijkheid noch de ‘roeibaarheid’ op de openingsdag in het geding. Hieronder een overzicht van de Nederlandse starts (in Nederlandse tijd, de oranje kopjes zijn links naar o.a. de loting).

Twee zonder stuurman: 14.30 u.
De Nederlandse mannen ogen sterk, maar roeiden op het hobbelige water tamelijk onzeker. Na de mislukte voorwedstrijd hebben de mannen nog even getraind, vandaag is het zaak geen laatste te worden. De ploeg die laatste wordt in deze herkansing kan terug naar huis: er is geen c-finale.

Twee zonder stuurvrouw: 15.10 u.
Van het Nederlandse koppel mag niets worden verwacht. Het gaat om multifunctionele reserveroeisters die kennelijk van NOC*NSF een startbewijs cadeau hebben gekregen. Aletta Jorritsma en Karien Robbers hebben bij dit toernooi weinig te verliezen. En dat kan – zeker als het water wat ruiger wordt – een groot voordeel zijn. Relaxed roeien is het devies, vooral Robbers kan dat. Een derde plaats of beter brengt ze naar al naar de top-12 van de Olympische Spelen. De Britse vrouwen zijn hun gevaarlijkste tegenstanders.

Lichte vrouwendubbeltwee: 15.40 u.
Maaike Head en Ilse Paulis hebben een uitzonderlijke 12 maanden achter de rug, ze transformeerden van aangeschoten wild naar medaillekandidaat. Goud is niet buiten hun bereik. Hun trip naar de mogelijke titel begint vandaag. Nederland lootte tegen onder andere Nieuw-Zeeland. Dat zijn de huidige wereldkampioenen. De Roemeense vrouwen waren tegenstander bij het Olympisch Kwalificatietoernooi, Oranje won er bij die gelegenheid gemakkelijk van.

Vier zonder stuurman: 17 u.

Het stuntteam van René Mijnders won vorig jaar halve finales en vielen in de (hele) eindstrijd te vaak weg. Dit jaar gaat het beter. De loting van vandaag is zwaar. Australië en Duitsland waren bij de wereldbeker in Poznan aan elkaar gewaagd en streden om een medaille. Roemenië start met een ploeg waarin recent het talent Gontaru is opgenomen, hij won goud bij de WK tot 23 jaar. De enige Russische ploeg is er ook. Het is een ratatouille van mannen die clean zouden zijn, zo bevat deze boordboot roeiers die tot voor kort scullden. Een plaats bij de eerste drie geeft directe toegang tot de halve finale.