Toch weer toppers bij Winterwedstrijden

Voorbeschouwing

Waar de laatste jaren de bondsroeiers de Winterwedstrijden steeds vaker meden, is er dit jaar weer een aantal van de partij. De onlangs nieuw aangestelde bondscoach Willem Jan de Widt laat zijn roeiers dit weekeinde in Delft starten in de tweezonder én in de vier-met-stuurman.

Doel voor zijn groep is om later dit jaar een ‘olympische’ vierzonder te formeren. Dit naast de al geselecteerde dubbelvier en de Holland Acht, waar momenteel in Varese de laatste hand aan wordt gelegd. Het zorgt in Delft voor vijf sterkte tweetjes, waarvan de uitslag van de krachtmeting zeer ongewis is. Bij voorgaande trials bleken steeds verschillende boten vooraan te varen.

Favorieten
Kanshebber is zeker het tweetal van Vincent Klaassens en Sander de Graaf. Zij waren afgelopen jaar al reeds de nationale tweezonder en rekenden tot twee keer toe af met andere gelukszoekers. Nu zullen ze tegenstand kunnen verwachten van drievoudig olympiër Mitchel Steenman met de relatief onbekend Roel van Broekhuizen die terug is van een aantal jaar studeren in Amerika. Bij de laatste bondstrial kwam dit duo verrassend sterk voor de dag.

Subtop
De drie andere boten maken bijna net zoveel kans. De gebroeders Rienks waren bij de eerste trial nog sterk, net als het Nereus-duo Michiel Oyen / Nelson Ritsema. De Tritonroeiers Harold Langen en Bas Thijssen eindigden tot tweemaal toe stabiel in de subtop. Sterke tegenstand van andere boten in het land zullen deze ploegen hoogstwaarschijnlijk niet krijgen. Of het moet van het talentvolle Skøll-duo van Wibout Rustenburg en Job Huigsloot zijn.

Skiff
Naast de twee genoemde velden is vooral de mannenskiff het volgen waard. Guillaume Krommenhoek werd onlangs nog bedankt voor de scullgroep van de bond, maar heeft al vaak genoeg laten zien hard te kunnen skiffen. Concurrentie krijgt hij zeker van verenigingsgenoot Lennart van Lierop. Sterke outsider is Groninger Luuk Adema, afgelopen zomer goed voor zilver bij de WK onder 23 jaar in de dubbeltwee.

Van der Meulen
Bij de vrouwenskiff is er slechts beperkte deelname. Torenhoog favoriete is Janneke van der Meulen, die in het najaar al hard roeide bij de Tromp Boat Races en de Hel van het Noorden. Minke Holleboom en Mieke Wilms, die net als Adema zilver wonnen bij het WK onder 23 jaar, zullen een goede dag moeten hebben om Van der Meulen te kunnen verschalken. In het Gevorderde-veld zal gelet moeten worden op Margriet Lantink die in Sevilla goede dingen liet zien.

Eerstejaars
De Winterwedstrijden gelden tevens als start voor het eerstejaarsklassement. Per eerstejaarsacht (of dubbelvier bij de lichte vrouwen) staan 15 tot 17 kersverse ploegen te popelen om het voor het eerst tegen elkaar op te nemen. Zaterdag zullen wij een eerste indicatie hebben over hoe de onderlinge verhoudingen liggen komend seizoen.

De wedstrijden zijn hier live te volgen.