Eveline Wouters (NSRF): ‘EUC is een mooie kans voor ambitieuze tweede/derdejaars’

Wedstrijden

In het artikel over de Rotterdams wereldbeker stond foutief vermeld dat er dit jaar geen European Universities Rowing Championship (EUC) zou zijn. NSRF-wedstrijdcommissaris Eveline Wouters attendeerde de redactie op deze misser. Van 5 tot en met 7 september aanstaande is namelijk het meer van Munksjön nabij het Zweedse Jönköping het strijdtoneel. Deze wedstrijd is voor universiteitsploegen, maar HBO-ers mogen ook deelnemen.

Volgens Wouters zijn deze Europese studentenkampioenschappen een prachtige kans voor tweede/derdejaars roeiers die de ambitie hebben om op internationaal topniveau te acteren, maar (nog) niet door de bond zijn uitverkoren. “Het niveau van de wedstrijd is in de loop der jaren steeds beter geworden. Over het algemeen doen er per veld minstens drie goede ploegen mee. Soms ook wat mindere, maar die vallen er in de voorronden wel af”, weet Wouters.

Steden
Er zijn startmogelijkheden in de olympische bootklassen en een aantal rariteiten zoal de lichte vrouwenvierzonder. Het gaat om een universiteitskampioenschap, verenigingscombinaties zijn toegestaan, maar dan wel uit dezelfde plaats. Aegir/Gyas mag samen, Okeanos/Asopos bijvoorbeeld niet.  De inschrijvingen worden door NSRF geregeld in samenwerking met Studentsport Nederland (SSN).

Kwalificatie
Ploegen die ingeschreven willen worden voor deze kampioenschappen, moeten zich kwalificeren, dat loopt via NSRF.  “We gaan met een volle botenwagen dit betekent dat het om een groepsgrootte van circa 70 roeiers gaat. We sturen de relatief beste ploegen, dat berekenen we bij de kwalificatiewedstrijd aan de hand van de wereldrecords’ aldus Wouters die in de loop van dit jaar plaats gaat maken voor haar opvolger.

Op weg
Binnenkort wordt bekend bij welke Nederlandse wedstrijd dat zal zijn. Ondertussen is er hier op de NSRFsite meer te lezen over het toernooi. Vragen kunnen aan Eveline Wouters en aan haar opvolger Vincent Wassenaar worden gesteld via wedstrijdroeien@nsrf.nl