Belderbos stopt: ‘niet het juiste resultaat vandaag, wel alles eruit gehaald’

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Kort na de teleurstellende zesde plaats kan routinier Claudia Belderbos haar prestatie met de vrouwenacht relativeren. “We sluiten het toernooi niet af met het juiste resultaat, maar ik denk dat we er alles hebben uitgehaald.”

Support nu NLroei, klik hier!

Nadat een aantal andere ploegen in de voorwedstrijd en herkansing duidelijk beter bleken, nam de vrouwenacht vanmiddag brutaal zelf het initiatief. “Uit de eerdere races was gebleken dat we duidelijk niet de favoriet waren. Dan rest je maar één keus: jezelf een bikkel tonen en je boot ervoor leggen”, vindt Belderbos.

Eindschot
De tactiek leek goed uit te pakken, want halverwege lag het Nederlandse octet nog steeds op de tweede plaats achter de Verenigde Staten, de topfavoriet. “Vlak na de 1000 meter kregen we iets meer wind en daar konden we niet goed op anticiperen. Het werd indirecter, waardoor het roeien meer energie kostte. Daardoor hadden we geen goed eindschot meer”, aldus de Orcaroeister.

Roemenië
Zich iets kwalijke nemen doet de 31-jarige Belderbos niet, al gaf ze toe dat dit wel verleidelijk is. “De Roemenen doen het bijvoorbeeld wel en pakken brons. Daar hebben we toch het hele jaar een mooie strijd mee geleverd en zij hebben zich ook via het kwalificatietoernooi geplaatst. Dan ga je je toch afvragen of we niet net zoals hen toch iets voorzichtiger hadden moeten beginnen. Maar daar heb je uiteindelijk niet zoveel aan. We moeten accepteren dat dit het was.”

Londen
Belderbos was de enige roeister in de acht die er vier jaar terug ook al bij was toen Nederland in Londen het brons pakte. Twee van haar ploeggenoten van toen behaalden eerder deze week zilver in de dubbelvier. “Dat is natuurlijk lastig want ze halen iets dat ik ook graag had willen hebben, maar tegelijkertijd realiseer ik me goed dat mijn afgelopen vier jaar heel anders zijn verlopen dan die van hen. Zij hebben stappen kunnen zetten, terwijl ik flink geworsteld heb met mijn fitheid.”

Einde carrière
De Utrechtse is dan ook ondanks de laatste plaats in de finale dankbaar dat ze op deze manier haar roeicarrière heeft kunnen afsluiten, want volgens Belderbos was dit absoluut haar laatste race. “Ik heb een tijd terug met mezelf afgesproken dat ik dit wel op een goeie manier wilde afmaken, ook al wist ik dat het mentaal en fysiek zwaar zou worden. Natuurlijk had ik hier graag iets gewonnen, want wel of geen medaille op de Olympische Spelen is een verschil van dag en nacht. Maar ik ben ook blij dat ik het in eigen hand heb kunnen houden en dat ik niet door blessures of selecties heb moeten stoppen.”

Genieten
Ze beleefde de laatste weken dan ook behoorlijk intens. “Alles is een laatste keer. De laatste training op de Bosbaan, de laatste training hier, de laatste race. Ik heb geprobeerd ervan te genieten en deels is dat ook gelukt en overheerste de trots maar soms liep ik ook met een klomp in mijn maag omdat het met de prestatie maar niet wilde lukken.”

Toscane
Belderbos gaat nu samen met haar Italiaanse vriend en toproeier Francesco Fossi een bedrijfje beginnen in Toscane. “We gaan daar fietsreizen organiseren en beginnen in september. Daar heb ik erg veel zin in. Ik was net pas voor de eerste keer dit toernooi buiten de olympische hekken en dat voelt wel fijn. Ik ben ook blij dat we al snel naar huis gaan en dat ik hier niet nog lang hoef te blijven.”

©NLroei, 13-8-2016