Boudewijn Röell: ‘Fucking blij met brons’

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Het is de roeiers en de stuurman van de Holland Acht gelukt: na twaalf jaar de eerste olympische medaille voor Nederlandse mannen. Achtroeier Boudewijn Röell is er heel blij mee en trots op. “Het was onze beste wedstrijd van dit toernooi”, zegt hij vanuit Rio over de finale.

Support nu NLroei, klik hier!

“We wilden in onze eigen bubble racen. We gingen goed van start en zochten ons ritme op. Van te voren hadden we afgesproken om op 600 meter een push te doen en dat deden we. Het werkte. De Britten waren toen al vrij ver weg, maar we schoven hard door het veld heen.” Stuurman Peter Wiersum zei via de intercom tegen zijn bemanning dat hij goede cijfers op de snelheidsmeter zag.

Versnelling
Er kwam nog een versnelling. “Met nog 600 meter te gaan, klommen we weer. We kwamen voorbij de Duitsers op de tweede plaats terecht. Peter Wiersum gaf aan dat het goed ging en hoe ver we voorlagen. Toen ging het een stukje wat minder. Dat kwam mede door de deining die er op het laatste stuk stond. Daardoor maakten we wat mindere halen.” Tegelijkertijd versnelden de Oosterburen iets, Nederland moest terrein prijsgeven.

Taft

Duitsland had iets meer dan een taft voorsprong. Met de gouden Britten scheelde het driekwartbootlengte. Dus geen zilver voor de Holland Acht, wel brons. Röell vindt het jammer dat het geen tweede plaats is geworden, maar kan daarmee leven. “Onze eindsprint kwam er niet heel goed uit, we hadden in het begin veel gegeven. Ik ben fucking blij met brons.”

Emke

Hij heeft zijn coach Mark Emke zijn medaille omgehangen en hem gefotografeerd. “Van ons als roeiers zijn genoeg foto’s gemaakt. Mark heeft van acht kemphanen en één kemphaantje een ploeg gebouwd. Dat is zijn verdienste en daarvoor ben ik hem dankbaar.”

©NLroei, 13-8-2016