Zeven vrouwenboten naar talenttoernooien

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Naar aanleiding van de ARB is een aantal vrouwenploegen voorlopig aangewezen voor junioren en SB-WK. Bij de meisjes gaat het om vier boten, bij de onder 23-roeisters kunnen drie ploegen zich opmaken voor een uitzending.

De boten werden afgelopen weekeinde geholpen door een voordelige meewind en mogelijke stroming. Maar ook als de tijden met elkaar vergeleken werden, kwamen de meeste van de geselecteerde ploegen uitstekend voor de dag.

Goud
Zo zette de U23-vierzonder van Veronique Meester, Ymkje Clevering, Karolien Florijn en Elsbeth Beeres zaterdag een uitstekende tijd van 6:32,12 neer. Dat was na twee trainingen al sneller dan de snelste tijd van de bronzen WK-boot van vorig jaar. Volgens hoofdcoach Josy Verdonkschot moet dit dan ook een boot zijn die bij de WK in Plovdiv voor goud kan gaan.

Dubbelvieren
Samen met developmentcoach Jeroen Spaans formeerde hij ook een dubbelvier. Mieke Wilms, Eline Feitsma, Bente Paulis en Martine van den Boomgaard roeiden zondag naar een prima tijd van 6:27,81. Achter hen lagen echter binnen drie seconden de geselecteerde lichtevrouwenboot. Hiermee voldeden Marike Veldhuis, Iris Hochstenbach, Anna Verkuil en Martine Veldhuis aan de eis van de bond om bij een WK vooraan te kunnen varen. Ook de zware boot kreeg goedkeuring.

Leerlijnen
“Het gaat mij met name om bepaalde leerlijnen. Met een sterke boordboot en twee getalenteerde boten in het scullen is er nu een potentiële aanvulling op de groepen die nu bij de A-equipe zitten. Voor komende jaren wil ik zo goed mogelijk een lijn te krijgen in alle drie de secties – junioren, onder 23 en senioren”, aldus Verdonkschot.

Van Opzeeland
Bij de meisjes gaat het talent Isabel van Opzeeland in de skiff naar de WK. De pas 16-jarige roeister kwam afgelopen weekeinde niet in actie, maar maakte al indruk door vorige maand brons te winnen bij de EK voor junioren. Verdonkschot: “We hadden haar ook in een ander nummer kunnen zetten, maar het verschil tussen haar en de rest zowel fysiek als in de skiff was aanzienlijk. We hebben haar en haar coach vervolgens zelf de keuze gegeven in welk nummer ze verder wilde.”

Scullsters
De coach heeft de luxe ook nog over een dubbeltwee te beschikken die zondag naar een wereldtijd roeide. Het is echter nog niet zeker dat Femke van de Viet en Ilse Feenstra in de dubbeltwee zullen gaan. Samen met hun dubbelvierpartners van de EK en de ARB, Femke Paulis en Naomi Visser, en de dubbeltwee van De Amstel die zich tussen hen voegden, Josette Derksen en Anne Klok, zal nog nader bekeken worden wie in welke boot gaat. Opvallend is dat bijna al deze roeisters lichtgebouwd zijn.

Vierzonder
Ook zal er een vierzonder worden gestuurd. Twee van hen: de nog piepjonge Iris Klok en Jessy Vermeer maakten zaterdag indruk door de Gevorderde tweezonder te winnen. In dezelfde categorie kwamen zij in de vier met Susan Temming en Willemijn van Olderen niet verder dan een vierde plaats. Toch verkiest Verdonkschot de vier. “De meiden in de twee zijn nog erg jong, dus die tweezonder kan later ook altijd nog roeien. Qua tijd was de twee relatief ook niet veel beter. De roeisters zijn ook wat groter dan de scullsters. We kijken ook naar de latere opvulling van de equipe.”

©NLroei, 6-6-2017