NLroei eerstejaars: Nereus lichte mannen stellen klassementswinst veilig

Algemeen

Na de ARB zijn er nog twee wedstrijden voor de boeg. Maar het puntenaantal van de lichtgewichtacht van Nereus is nu al niet meer te evenaren. De ploeg eigende zich zaterdag voor de zevende keer het maximale puntenaantal toe. Alleen bij de Head wonnen de Amsterdammers niet, maar met acht behaalde punten bleef die schade beperkt.

“We vinden het vervelend om te verliezen, we willen alles winnen”, zegt slagman Lars van den Boom vastberaden. Hij blikt vooruit op de ZRB en de NSRF. “We gaan niet de voet van het gaspedaal halen, die laatste wedstrijden zijn alsnog belangrijk.” Van den Boom ziet de komende strijd als een soort kroonjuweel. “Het jaar is geslaagd als we bij de laatste race nog steeds de sterksten zijn. Dan zijn we goed doorgegroeid.”

Concurrentie
De Nereïden winnen veel, maar anderen waren niet snel verslagen. De top drie bevond zich binnen enkele seconden afstand. Van den Boom ziet het positieve van die in zijn nek hijgende concurrentie in: “Die kleine verschillen zijn mooi, zo halen andere ploegen het maximale uit ons. Het gevoel dat we hard moeten blijven werken voor een overwinning creëert een gezamenlijke wil en scherpte in de ploeg.”

Combinatie
De haast onoverwinnelijke Nereusformatie heeft niet een specifiek aan te wijzen kracht volgens Van den Boom. “Juist een combinatie van factoren maakt ons sterk. Dat zit in plaats, moment, wil, kracht en focus en dat allemaal goed op elkaar aangesloten.” Stuurvrouw Pauline van de Sande voegt eraan toe dat het tekenend is hoe de mannen in staat zijn om precies hetzelfde te doen. “En ze reageren goed op elke call in een super gefocuste houding.”

Focus
De stuurvrouw heeft als doel die kenmerkende focus ook de komende wedstrijden te behouden. “Ik wil heel graag de huidige trend vasthouden en doorzetten. De ARB voelde als een grote overwinning omdat we rommelig begonnen. We hadden problemen met inwegen en daarom nog een ploegwissel vlak voor de start. Maar de mannen hebben zich fantastisch herpakt. Die houding houden we erin.”

Vierkamp
Het mooiste moment van dit seizoen was de thuiswedstrijd. “De vierkamp was geweldig. We wonnen er voor de ogen van de hele vereniging. Vooral bij de slotafstand, de 750 meter, naar het thuispubliek toe roeien, gaf me vleugels”, aldus Van den Boom. Van de Sande ziet de Varsity als hoogtepunt: “Nereus deed het daar fantastisch. We hebben daar met zijn allen gepresteerd en dat ook met zijn allen kunnen vieren.”

Spannend
De zware mannen hebben onderling nog niet beslist wie met de klassementseer gaat strijken. Gyas is leider Laga na drie overwinningen op twee punten genaderd. Na de Damen zei Gyascoach Anne van Schip al dat we vanaf nu meer van de Groningers zouden gaan horen. “Die overwinning van toen heeft ons inderdaad veel vertrouwen gegeven”, zegt ze nu. “We laten zien dat het geen toevalsoverwinning was.”

Start
Het vertrouwen is er zeker. “De mannen moeten oppassen dat ze niet naast hun schoenen gaan lopen”, waarschuwt Van Schip. Naast vertrouwen zijn er meer ingrediënten voor het succes van de zwaren. “We hebben van slag gewisseld. Dat deed de boot goed, het geheel loopt nu beter. Ook hebben we de tactiek aangemeten om meteen vanaf de start voor te liggen. We hebben veel startjes geoefend en dat betaalt zich nu uit.”

Mijlpaal
Zowel de mannen van Gyas als die van Nereus hebben dit weekeinde een mijlpaal bereikt. “We hebben een Gyasrecord gevaren”, zegt Van Schip. “De uitdaging is nu om dat de komende races nog wat aan te scherpen.” De Nereusmannen gingen ook hard. “Voor het eerst raceten we onder de 6.00 minuten”, vertelt Van den Boom. “Dat doel is behaald.”