De nacht van de Holland Acht: trots en blijdschap

Achtergrond

Uitzinnig blij waren de roeiers van de Holland Acht vannacht bij de huldiging in het HHH. Terwijl zij stuurman Peter Wiersum op handen droegen, betraden de roeiers de zaal gevuld met enthousiaste fans.

Steun NLroei, klik hier!

De ploeg heeft er geen doekjes om gewonden dat ze hun zinnen hadden gezet op het hoogst haalbare. De overwinning in Luzern eerder dit seizoen maakte de Nederlanders tot favoriet of toch zeker een zeer serieuze kanshebber op goud. Dat zij het moesten stellen met ‘maar’ brons, leek direct na de finish het overheersende gevoel. Op het huldigingspodium leek teleurstelling als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen en omgezet naar blijdschap en trots.

Dank
“Eerst was er even teleurstelling over de derde plaats, we waren bezig om eerste te worden. Maar al snel maakte die plaats voor de gedachte aan de fantastische race van de mannen en dat het heel mooi is om brons te winnen op dit toernooi”, opent Mark Emke de huldigingsavond. De coach kreeg een kleine tegel uitgereikt als blijk van waardering voor het coachen van de zilveren acht van 2004 en het huidige bronzen octet.

Meer

De acht redde het in de eerste wedstrijd van dit toernooi niet om zich direct voor de finale te plaatsen. Via een herkansing gebeurde dit alsnog. Dirk Uittenbogaard die vanaf zijn boegpositie een goed overzicht heeft, was eerder al kritisch over de eerste optredens van zijn acht. Gisteravond zei de boegman blij te zijn met de vooruitgang en het resultaat ervan. De acht had het beste voor het laatst bewaard.

Tegel
De prestatie werd bekroond met een tegel op de ‘Legendary Lane’. Dit tastbare eerbetoon wordt dagelijks uitgereikt door een voorganger, ditmaal was het Gijs Vermeulen van de zilveren acht van 2004. “Twaalf jaar geleden haalde voor het laatst een mannenploeg olympisch eremetaal. Nu lossen jullie ons af, ik ben trots een klein steentje te kunnen bijdragen aan dit succes”, zei Vermeulen tegen de roeiers voordat de tegel op zijn plaats werd gelegd.