Lisa Scheenaard: “niets is erger dan limieten behalen en alsnog niet mogen”

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Skiffeuse Lisa Scheenaard gaat een poging wagen zich in de dubbeltwee te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Sinds enkele weken traint zij samen met Marloes Oldenburg.

Scheenaard vond dat Rio in de skiff een te lastige opgave werd. De roeister van Theta, die bij de wereldkampioenschappen op de vijftiende plaats eindigde, zou zich niet moeten plaatsen via het Olympische Kwalificatie Toernooi (OKT), ook zou ze moeten afwachten of Nederland er in slaagt een lichte vrouwendubbeltwee te kwalificeren. Nieuwe regels van roeifederatie FISA bepalen namelijk dat als een land bij dit toernooi in beide nummers een boot weet te plaatsen, er alsnog maar één boottype naar Brazilië mag.

Geslonken
“De kans bestond dus dat ik bij het OKT een van de kwalificerende plekken zou pakken, maar alsnog onzeker zou zijn of ik wel zou mogen. In de situatie dat de lichte dubbel zich ook zou plaatsen, zou dan gekeken worden naar wie er relatief het snelste vaart. In de vrouwenskiff is dat nu eenmaal moeilijker dan in de lichte vrouwendubbel, dus mijn kansen waren al flink geslonken. Ik denk dat er niets erger is dan alle limieten te behalen en alsnog niet mogen”, aldus Scheenaard.

Oldenburg
De Eindhovense zag Marloes Oldenburg ondertussen goed ontwikkelen. De roeister van Gyas zette bij de afgelopen NK Indoorroeien een sterke tijd van 6:48,7. Vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot nodigde haar uit om mee te varen met de acht, maar de Groningse kon na een enkele training weer huiswaarts keren. Daardoor lag de weg vrij voor Scheenaard. “Marloes heeft de laatste jaren een goede progressie laten zien en ik zag in deze dubbel voldoende potentie om het te proberen”, vertelt ze.

Sevilla
Het duo traint sinds januari samen en trainde afgelopen week in Sevilla. Bij een sparsessie over twee kilometer werd nipt gewonnen van de lichte dubbeltwee van Marieke Keijser en Amber van Zomeren. Ploegcoach Gerard Egelmeers is tevreden met dit resultaat, inclusief de tijd van iets boven de 7 minuten “We zijn er nog lang niet, maar ik had niet verwacht dat ze met de korte voorbereidingstijd al zo ver zouden zijn”, aldus de voormalige olympiër die samen met Diederik de Boorder coacht.

Varese
Met Verdonkschot en technisch directeur Hessel Evertse is afgesproken dat de ploeg bij voldoende progressie mag deelnemen aan de eerste wereldbeker in Varese. In Italië moet dan weer een ticket naar de EK en vervolgens het OKT worden verdiend. Egelmeers: “We houden dus nog een kleine slag onder de arm. Eerst zullen we in elk geval nog deelnemen aan de Winterwedstrijden.”