Slag Italië Acht mist driemaal dopingcontrole

Achtergrond Algemeen Kort Voorpagina

De slag van de Italiaanse acht Vincenzo Abbagnale zal volgens persbureau ANSA hoogstwaarschijnlijk de Olympische Spelen in Rio de Janeiro moeten missen vanwege een dopingschorsing.

De vader van Vincenzo Abbagnale – Guiseppe -is de voorzitter van de roeibond. De preses zou zelf het nieuws aan het Italiaanse persbureau ANSA hebben gemeld. De 23-jarige roeier, die in 2013 wereldkampioen werd in de twee-met-stuurman zou drie keer achtereen een dopingcontrole hebben gemist. Daarop staat een tweejarige schorsing. Vorig jaar eindigde de acht waarvan hij slag was bij de WK op de zesde plaats.

Vervolging
De zaak zal vermoedelijk in handen komen van het Italiaans Olympisch Comité. Het is niet zeker of er tot vervolging wordt overgaan. In 2000 werd bij een out-of-competition-controle in Italië bij Agostino Abbagnale (een oom van Vincenzo) het groeihormoon HGH aangetoond. Kort daarna won deze Italiaan in de dubbelvier goud bij de Olympische Spelen van 2000, vlak voor de Nederlandse ploeg. Uiteindelijk werd hier niets mee gedaan.

©NLroei, 11 – 2 – 2016