Accelereren brengt vrouwen brons

Achtergrond Voorpagina

Van achteruit opstomen. Dat is de strategie van de zware vrouwendubbelvier. Het bracht brons. Het smaakt naar meer.

Aiguebelette – De eerste kilometer is niet het sterkste punt van Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw. De oranje toeschouwers hielden de adem in want hun dubbelvier bungelde akelig lang in de achterhoede.

“Toch voelde het eerste stuk voor ons doen goed aan. Dat was ook waaraan we hadden gewerkt. Als slag zit ik natuurlijk achterin de boot en kreeg in het begin over onze positie bijna niets mee”, zei Bouw.

Vaatje energie
Wel zag ze dat de Australische vrouwen in de problemen waren. “Die bleven hangen in de ballen.” Bouw hield het hoofd koel. “Ik vertrouw op mijn ploeggenoten, want we weten van elkaar dat we heel hard kunnen op het laatste stuk. Ook al voelt het alsof we helemaal leeg zijn, altijd is er nog een vaatje met energie.”

Tetteren
Bouw kreeg Nieuw-Zeeland enigszins in het vizier. “Daarvan wist ik zeker dat we die konden hebben.” En dat gebeurde. De oranje vrouwen tetterden er steeds harder op los. Ze schoten door het veld naar voren en belandden op de derde plaats.

Eigen Koers
Tot hun verrassing eindigden ze direct achter Duitsland en kaapte de USA het goud weg. De race van de oranje vrouwen was er een uit het handboek ‘Eigen Koers’. “We zochten nadrukkelijk ons ritme en waren ervan overtuigd dat het goed zou komen”, zei Janssen.

Eindschot
Ploegcoach Nienke Zijp gaf haar verslag. “Ze starten nu eenmaal langzaam, dat gaat altijd zo. Zoveel wedstrijden zijn er natuurlijk niet voor dubbelvieren, maar de relatief rustige eerste kilometer is het patroon van dit seizoen. Het is fantastisch hoe hun eindschot uit de verf kwam.” Zijp kijkt gelijk vooruit. “Maar het is ook duidelijk waaraan we voor volgend jaar aan gaan werken.”

Schootsveld
Duitsland blijkt anders dan verwacht, toch te verslaan. De ploeg van USA onttroonde dus deze wereldkampioenen, maar de oosterburen zijn ook in het schootsveld van de oranje boot gekomen. Halverwege de wedstrijd bedroeg het verschil nog 4,5 seconden, op de finish was dat nog maar iets meer dan een seconde. Dat is overbrugbaar.

Medaillekandidaat
Volgens de eisen van het IOC gaf een vijfde plaats of beter de dubbelvier recht op een startplaats voor de Olympische Spelen. Dus dat kostbare papiertje is een ander essentieel onderdeel van de buit van de scullsters. Nederland heeft daarmee voor 2016 een serieuze medaillekandidaat.