Brons is bevredigende buit

Voorpagina Wedstrijden

De buit is binnen: het brons van de lichtgewichten in hun dubbelvier. Een jonge ploeg met een volwassen benadering van het roeien.

Aiguebelette – Mirte Kraaijkamp, Anne-Marie Schonk, Lisa Wörner en Marie-Anne Frenken kaapten vandaag voor de neuzen van Australische vrouwen het brons weg. Niet al te snel gestart, maar zoals coach Josy Verdonkschot dat zelf aangaf, roeide de ploeg met zijn handtekening. Dit betekent dat de vrouwen een vlakke race varen.

Wörner zegt het op haar manier. “De wedstrijd gaat niet over een kilometer, maar over twee. We bleven kalm en sloegen pas laat toe.” Ze verloor tegelijkertijd haar wereldtitel, die ze vorig jaar op de Bosbaan behaalde. “Maar zo voelt het helemaal niet. We hebben voor de helft een nieuwe ploeg, gemiddeld wat minder ervaring en andere bemanningen als tegenstanders. Dus alles is nieuw. En zo voelt het als winnen van brons, en zeker niet het verliezen van een titel.”

Nervositeit
Toch had Wörner gisteravond nog even teruggeblikt naar een filmpje van de titelrace van vorig jaar. “Om inspiratie op te doen voor vandaag. En ook om de zenuwen de baas te worden.” Want zo gecontroleerd als de bronzen vrouwen hun wedstrijd indeelden, zo lastig was aan de vooravond van hun finale de nervositeit te beteugelen.

Brede groep
Verdonkschot was logischerwijs een blij man. Dat zie je niet zomaar aan hem. Hij komt nogal eens over als emotieloos, maar dat is het feiten-en-cijfers-orakel allerminst. “Het brons is fantastisch voor deze vrouwen. En goed voor de groep. De verwachting is dat er in de toekomst een olympisch nummer voor lichte vrouwen bijkomt. Daarom is het mooi dat we een brede groep lichtgewichten hebben.”

Zij-ingang
Verdonkschot heeft weliswaar een flink aantal lichte roeisters beschikbaar, maar zijn dubbeltwee moet nog wel minstens 3 a 4 seconden per twee kilometer harder gaan roeien, wil er alsnog een dubbel kwalificeren. De hoofdpoort voor de spelen werd door Paulis en Head bij dit WK gemist. De zij-ingang van Rio de Janeiro staat volgend jaar open in Luzern. Daar wordt het olympisch kwalificatietoernooi voor zittenblijvers gehouden.

Potentie
Dat is van latere zorg want dit weekeinde heeft hij zijn twee troeven aan de start. Morgen trapt de dubbelvier af. Hij schat hun kansen hoog in, en sluit zelfs goud niet uit, bij een optimaal raceverloop. “Deze ploeg kan dat in potentie.”

Zilver
In de acht heeft de USA al jaren een abonnement op goud, het lijkt onwaarschijnlijk dat Nederland daarop inbreekt. “Maar als onze acht net als in de voorwedstrijd simpel de eigen wedstrijd vaart. Zonder in het begin te hard te willen gaan, ligt brons of zilver binnen bereik.”