Jacht op Nederlandse medailles

Voorpagina Wedstrijden

Morgen gaat de Nederlands equipe op jacht naar meer medailles. Met de vrouwen dubbelvier, de mannen vier en mannen twee lijkt dit de ideale dag om te scoren.

Aiguebelette – Na hun derde plek in de halve finale liggen Roel Braas en Mitchel Steenman morgen in de buitenbaan 6. Toch hoeft dit geen nadeel te zijn. Geen last van eventuele golven van de ongenaakbare Nieuw-Zeelanders in het midden bijvoorbeeld.

Belangrijke concurrent voor een medaille, Servië, heeft dat in baan 2 wel. De Australiërs in de baan naast de Nederlanders waren gister ongeveer even snel dus deze ploeg ligt zeker binnen schootsafstand. Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië zijn vermoedelijk te sterk, maar brons is zeker haalbaar.

Amerikaanse uitdaging
Vlak voor hen gaat de vrouwen twee-zonder van start. Helaas geen Nederlandse ploeg in de finale, nu Ellen Hogewerf en Olivia van Rooijen gister verwezen werden naar de B-finale. Op papier is Groot-Brittannië met olympisch- en wereldkampioen Helen Glover en Heather Stanning topfavoriet. Toch maakte de Verenigde Staten in de andere halve finale ook een uitstekende indruk. Kunnen Felice Mueller en tweevoudig olympisch kampioen in de acht, Eleanor Logan, het de Britten in de finale écht moeilijk maken? Ook Nieuw-Zeeland met de jonge Gowler en Prendergast maakt kans.

Zilver
In de lichte mannen dubbeltwee is Frankrijk dominant. Stijn Delayre en Jeremie Azou roeien op hun eigen meer van Aiguebelette vooralsnog zo briljant dat niemand in de buurt lijkt te komen. In principe racet de rest voor zilver. Groot-Brittannië was de verrassende winnaar van de andere halve finale en lijkt de grootste uitdager te worden. Maar met zowel de wereldkampioenen van vorig jaar, Zuid-Afrika, als de wereldkampioen van 2013, Noorwegen, kan het morgen elke kant opvallen. Ook Italië oogt sterk.

Nieuw-Zeeland?
Bij de lichte vrouwen ligt dit veld nog open. Favoriet Nieuw-Zeeland oogt enigszins kwetsbaar en werd in de kwartfinale tweede achter China. De Chinezen faalden echter in de halve eindstrijd en zien we morgen niet meer terug. Alle vijf andere ploegen hebben kans op het goud, zo klein waren de verschillen. Het ervaren Canada maakte indruk met een zinderende eindsprint maar Zuid-Afrika en ook Denemarken zaten er maar net achter. Hetzelfde geldt voor de Kiwi’s die olympisch kampioen Groot-Brittannië dichtbij zagen komen. Duitsland is outsider.

Ervaring
Om 14.15u is het dan tijd voor de mannen vier van René Mijnders, die zo indrukwekkend de halve finale won. Niet vergeten moet worden dat het kwartet dit in Luzern ook al deed , maar in de finale genoegen moesten nemen met een vierde plaats. Spanning zorgde ervoor dat het net even minder liep. Grote kans dat de mannen hebben geleerd van die ervaring en morgen bij de eerste drie over de streep komen.

Snoek
Nu Amerika is uitgeschakeld lijkt Italië de nieuwe favoriet met winst in de andere halve finale en zilver in Luzern. Ook waren ze in tijd ruim sneller dan de Nederlanders. Maar aangezien de verschillen minimaal zijn, zouden ook zomaar Nederland, Australië, Groot-Brittannië of Canada er met de winst vandoor kunnen gaan. Canada werd weliswaar derde in de halve finale, maar werd opgehouden door een enorme snoek van Tim Schrijver.

Medaille?
Meteen na deze race heeft Nederland het volgende ijzer in het vuur. De vrouwen dubbelvier neemt het dan op tegen de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen, Australië en Duitsland. Laatstgenoemde ploeg is regerend wereldkampioen en dit jaar ongeslagen. Wil het Nederlandse kwartet winnen, zal morgen alles op zijn plek moeten vallen. Daarnaast zal het nog flink lastig worden de andere ploegen af te houden. Australië oogde zeer sterk in de voorwedstrijd en Polen en Amerika zijn sterke outsiders.

Litouwen
Slotstuk van de tweede finaledag zijn de altijd indrukwekkende dubbelvieren bij de mannen. Grootste verrassing van misschien wel het hele toernooi is tot nog toe de winst in de halve finale van Litouwen. De ploeg roeit dit toernooi voor het eerst samen en bestaat uit de dubbeltwee die bij de Wereldkampioenschappen onder 23 jaar als zesde eindigde en de dubbeltwee die bij het EK tiende werd. Het is bijna niet te bevatten dat zij morgen in een van de middelste banen liggen. Australië, Zwitserland en Duitsland zijn echter ook kandidaten voor het goud.