Waterkwaliteit Rio beter dan gedacht

Algemeen Kort Voorpagina

Zorgen over de kwaliteit van het water op de roeibaan van Rio kunnen worden bijgesteld. De waterkwaliteit is beter dan verwacht, meldt de FISA na eigen onderzoek.

Utrecht – Na de wereldkampioenschappen voor junioren van afgelopen zomer, waren er bij verschillende roeibonden zorgen over de kwaliteit van het water op de olympische roeibaan. De Sportgeneeskunde Commissie van de wereldroeibond heeft deelnemers aan de junioren-WK benaderd om eventuele gezondheidsproblemen in kaart te brengen. Roeiers hadden veel minder ziekteproblemen dan voorgaande jaren.

Enquête
Aan de WK namen 54 landen, met in totaal 567 roeiers en 350 teamleden deel. Via een enquête onder hen is onderzocht wat de gezondheidseffecten waren tijdens en na het evenement. Slechts 13 landen meldden een of meer ziektegevallen. Eén roeibond rapporteerde meer dan vijf zieken. Tijdens de WK zijn er twee medische wissels geweest.

Verklaring
Niet al deze ziekten zijn te wijten aan de kwaliteit van het milieu rondom de roeibaan. “Wanneer een groep naar een ander land reist is er altijd een hoger risico op ziekte,” stelt FISA-directeur Matt Smith. “Mensen krijgen te maken met een ander klimaat en andere voeding, maar ook met gevolgen van lange vluchten.” Het ziekteniveau in Rio lag bij dit kampioenschap veel lager dan bij andere kampioenschappen volgens de FISA.

Getest
De roeibaan ligt op het meer Rodrigo de Freitas Lagune. Dit is midden in verstedelijkt gebied, dat berucht is vanwege lucht- en watervervuiling. Het water is in de maand voorafgaand aan de WK om de dag getest. De week voor de kampioenschappen zelfs dagelijks. Deze tests werden uitgevoerd volgens de richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie. De waterkwaliteit was tijdens de WK ruim voldoende.

Ziek
Twee roeiers zijn gekapseisd en een groep Nederlandse supporters is gaan zwemmen na de overwinning van het juniorenacht. Geen van mensen die direct contact heeft gemaakt met het water is er ziek van geworden. Het rapport zegt dan ook dan de wereldkampioenschappen Junioren plaats hebben gevonden in “zeer acceptabele kwaliteit van het water”.