Deur dicht voor Blink

Algemeen Voorpagina

Rogier Blink maakt mede vanwege zijn blessure geen kans meer op de twee-zonder stuurman, de boot waarin hij in 2013 nog succesvol was.

Amsterdam – Dat maakte hoofdcoach mannen Mark Emke onlangs aan Blink duidelijk. Ook een plek in de acht lijkt zo goed als uitgesloten voor de Groninger. De enige boot terug naar de nationale equipe lijkt de vier-zonder. Een tocht die nog een flinke klus gaat worden omdat Blink nog steeds herstellende is van een slepende rugblessure die hem al maanden langs de kant houdt.

De roeier van Gyas is momenteel druk bezig met zijn herstel en hoopt deze week voor het eerst weer in de boot te zitten. “Ik heb van Emke begrepen dat ik eind december weer volop belastbaar moet zijn, wil ik überhaupt nog een kans krijgen. Deze maand wil ik gebruiken om weer aan de boot te wennen zodat ik in december weer dagelijks kan roeien”, laat Blink weten. Emke wil rond 1 maart zijn selectie definitief rond hebben.

Versterken
Emke zegt niet veel te willen veranderen: “Zoals het nu gaat, zit het goed. Wat voor Rogier Blink geldt, gaat ook op voor de andere jongens die nu niet in een boot zitten, zoals bijvoorbeeld Ruben Knab. De vier zonder stuurman is in mijn ogen de minste van de drie gekwalificeerde boten, dus eerst kijken we of die boot kan worden versterkt . Als dat lukt, kijken we pas verder richting de acht.” De vier-roeiers krijgen vermoedelijk ook geen kans voor de acht. “Vooralsnog denk ik niet dat ze daar de kwaliteiten voor hebben, maar dat kan natuurlijk veranderen.”

Medaillekandidaat
Het mislopen van zijn oude boot kwam hard aan bij Blink, al wil hij zich daar niet al te fel over uitspreken. “Ik kan wel van alles gaan roepen, maar ik moet vooral zorgen dat ik eerst fit word”, zegt hij daarover. Wel is hij verbaasd over het feit dat de bemanning van de twee al vaststaat. “De ploeg is blijkbaar opgewaardeerd naar medaillekandidaat, want alleen bij het winnen van een WK-medaille zouden ploegen vast komen te staan. Zelf geloof ik niet zo in het argument dat ze pas zo kort bij elkaar zitten, want Mitchel Steenman roeit met iedereen direct hard.”

Aftrap gemist
De positie van de tweevoudig olympiër lijkt definitief naar de achtergrond verdwenen. Vorig jaar bleek al dat de harde kern van de huidige mannengroep liever niet met hem in de boot stapt. Onlangs werd Blink niet uitgenodigd voor de kick-off van het programma. “Als ik nog onderdeel van de groep ben, moet Emke me wel uitnodigen. Het bleek dat hij eerst met me wilde praten, maar ik heb gezegd dat hij mijn positie ook moet verklaren aan de groep. Anders vragen zij zich straks ook af wat ik kom doen als ik ze op de Bosbaan tegenkom.”

Steenman
Opvallend is dat in tegenstelling tot Emke, Mitchel Steenman wél open staat voor een selectie. Iets wat hij eerder dit seizoen ook al aangaf. “Als hij fit is, verdient hij zeker een kans.” Wel geeft de Rotterdammer aan dat er dan nog wel een en ander moet gebeuren. “Vooralsnog bestaat de twee uit Roel Braas en mij. Dus Rogier Blink moet wel laten zien aanspraak op een plek te maken.” Wat dat precies inhoudt kan Steenman nog niet precies zeggen. “Dat is lastig aan te geven en dat moeten we zien als hij uiteindelijk ook echt fit is.”