Asopos de Vliet dreigt coachpad kwijt te raken

Algemeen

Leiden is in last. Althans volgens het bestuur van studentenvereniging Asopos de Vliet. Momenteel wordt de dijk verstevigd aan de Dwarswetering, het roeiwater waar de roeiers van de Leiderdorpse club het meest trainen. Bij die aanpassing dreigt het fietspad bovenop de dijk te verdwijnen, waardoor er niet meer goed gecoacht kan worden.

Volgens voorzitter Felix Brongers is zelfs de veiligheid in het geding. “Het fietspad zou worden verplaatst naar een plek veel verder van het water. Dat zou betekenen dat de coaches geen goed zicht meer hebben op het water, dat het onverantwoord wordt om het water op te gaan, waardoor heel veel leden niet meer kunnen roeien, dat onze toproeiers niet meer voldoende kunnen trainen en we op nationaal en internationaal niet meer kunnen meedoen”, liet hij weten aan het Leids Universitair Weekblad Mare.

Stabiliteit
Volgens het Hoogheemraadschap Rijnland dat de werkzaamheden uitvoert, wordt het fietspad niet voor niets verplaatst. “Een dijk heeft een bepaalde stabiliteit nodig. Als daar een fietspad op wordt geplaatst, kan dat de stabiliteit ervan aantasten, afhankelijk van het gewicht en het materiaal dat wordt gebruikt. Dat kan weer de veiligheid in gevaar brengen”, aldus woordvoerder Kirsten Barnhoorn.

Contact
Hoewel de vereniging bij toeval achter de plannen kwam, houdt het Hoogheemraadschap nog wel een slag om de arm of het daadwerkelijk zover gaat komen. “We zijn nog met de gemeente Leiderdorp in gesprek over hoe en waar het fietspad precies terug gaat komen. We hebben actief contact met Asopos en de gemeente om te kijken naar de beste mogelijkheden.”

Zijl
Overigens is de Dwarswetering niet het enige water waar de roeiers van Asopos de Vliet kunnen trainen. De Zijl kan en wordt eveneens veelvuldig gebruikt. Vanwege het groot aantal binnenvaartschepen en in de zomer de vele pleziervaart tussen De Kaag en Leiden wil de vereniging daar echter niet volledig van afhankelijk zijn.