NLroei eerstejaars Tritoncoach Berben: “hard trappen en niet laten inhalen”

Algemeen

De vrouwenvelden in het eerstejaarsklassement vertoonden dit weekeinde een ander beeld dan bij de Winterwedstrijden. Bij de mannen voeren dezelfde ploegen aan kop. De dubbelvier-met van Triton won bij de lichte vrouwen. De snelste zware vrouwen zaten in de acht van Nereus.

Beide ploegen kunnen terugblikken op een goede vierkamp. De lange afstanden ging deze ploegen het best af. “Ik ben vooral tevreden over de 2500 meter”, zegt Phebe Berben, coach van de Triton lichte vrouwen. “Die afstand hebben we erg constant kunnen varen, we zakten nooit terug en hebben het nergens laten liggen. De ploeg kon echt samen roeien en telkens efficiënt samenkomen. Steeds konden we inlopen op degene voor ons en dat motiveerde. De vijf kilometer ging ook goed, maar op de 2500 meter wonnen we.”

Thuiswedstrijd

Bij Nereus viel alles tijdens de 5000 meter op zijn plaats volgens zware vrouwencoach Diandra Van Duijn. “Het ging lekker door een combinatie van veel benen eronder en onder water echt goed met zijn allen afmaken. Dat laatste was zaterdag bij de 2500 meter echt nog broos. We hebben dus goed van onszelf geleerd.” Een wedstrijd op eigen water was ook prettig. “Het voelde als een thuiswedstrijd”, zegt Van Duijn. “De muur van geluid op de hoogte van de finish bij Nereus gaf een extra kick en was bijzonder motiverend.”

Weer

Alles komt bij de Heineken in vier races van verschillende lengtes aan bod. Sprints en lange afstanden wisselen elkaar af. Er worden stukken recht vooruit gevaren en er zijn bochtige trajecten. De lange afstanden zijn kop-staart, terwijl de sprints boord-aan-boord gestart worden. Wie de vier afstanden omgerekend het snelst aflegt wint de punten voor het klassement. “Het weer zat in ieder geval mee”, zeggen Berben en Van Duijn van de zware vrouwen.

Perfectioneren

De hoogste podiumtrede bij de mannen was hetzelfde als drie weken geleden in Delft. Laga domineerde bij de zware mannen, Nereus trok aan het langste eind bij de lichte achten. De zware Nereusvrouwen hebben iets kunnen doen met lessen uit Delft. “We hebben op de vierkamp geroeid zoals we doen in trainingen en dat gebeurde op de Schie nog niet. We hebben de mogelijkheid gevonden om ons roeien op wedstrijden te perfectioneren”, zegt de Nereuscoach.

Koppies

De Tritonvrouwen, die overigens tweede werden in Delft, zijn vooral mentaal gegroeid volgens Berben. “Ze wisten dat ze het konden en hadden vertrouwen in elkaar en de koppies stonden dezelfde kant op”, vertelt Berben. “Ze gingen elk met hetzelfde doel naar Amsterdam dit weekend. De roeiers zouden harder trappen en zich niet laten inhalen.” En dat hebben ze gedaan.

Druk

“Het blijft wel eerstejaars roeien, maar we hebben nu laten zien wat we kunnen en dat geeft vertrouwen”, blikt Van Duijn vooruit op de toekomst. Voor de Tritonvrouwen was omgaan met mentale druk het voornaamste leerpunt. “We lagen eerste en moesten nog de 750 meter gaan roeien. We hebben geleerd om te gaan met de druk van presteren die daaraan vastkleeft”, aldus Berben. “Dat is een goede ervaring voor later in het seizoen. Ik ga de Head en zeker het kortebaanseizoen met vertrouwen tegemoet.”