Jason in rouw om overleden leden

Algemeen

De twee roeiers van de Arnhemse vereniging Jason die afgelopen zaterdagochtend om het leven kwamen na een aanvaring op de Nederrijn zijn de 71-jarige Kees Joosse en de 60-jarige Rob van den Heuvel. Dat meldt De Gelderlander.

Joosse was al 25 jaar lid bij Jason en heeft naar aanleiding van dat jubileum onlangs de zogenaamde Jasonspeld gekregen. Hij was vroeger directeur van het stedelijk Gymnasium in Arnhem. Later werd hij directeur van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Hij zette zich op maatschappelijk gebied breed in.

Betrokken

Rob van den Heuvel was rechter. In zijn studententijd was hij lid van Orca, waar hij meerdere bestuursfuncties heeft bekleed. Later werd hij er benoemd tot erelid. Hij is tot zijn dood betrokken geweest bij de Utrechtse studentenvereniging. Van den Heuvel was secretaris van Jason.

 

[update 11 maart 20.15 uur] Jasonvoorzitter Erik Metz geeft op Jasonroeien.nl uitleg over het tragische ongeluk waarbij twee leden zijn omgekomen en drie in het ziekenhuis zijn beland.

Aan zijn leden schrijft een (aangeslagen) Metz: “Als bestuur begrijpen we heel goed dat iedereen graag wil weten welke leden het betreft. Op dit moment willen we daarover geen mededeling doen, omdat in de eerste plaats daarover met de familie moet worden overlegd. Wat de oorzaak van het ongeluk is geweest, wordt onderzocht door de politie. Daarover wordt door ons dan ook geen verdere mededeling gedaan.”

Zondag is er een samenzijn voor de leden van Jason om steun bij elkaar te vinden.

[eerdere berichtgeving] Vanochtend is een roeier overleden als gevolg van een aanvaring. Een ploeggenoot van hem was vermist, zijn ontzielde lichaam is inmiddels ook gevonden. Het ongeval vond plaats bij Huissen, vlakbij Arnhem, op de Nederrijn. Dit meldt onder andere de Telegraaf. Drie andere roeiers zijn overgebracht naar een ziekenhuis, een van hen had onderkoelingsverschijnselen. Het gaat om leden van de Arnhemse roeivereniging Jason. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe het ongeval plaats heeft kunnen vinden.

De vijf opvarenden zijn volgens secretaris Frank Jibben van roeivereniging Jason ervaren roeiers en redelijk op leeftijd. “Ze roeien regelmatig op de Nederrijn en het Pannerdens kanaal”, zegt Jibben tegen de Telegraaf.