NLroei eerstejaars: “Ons doel was om Gyas een keer te verslaan”

Algemeen

Het seizoen nadert de apotheose. Met nog twee wedstrijden te gaan kristalliseren de klassementen zich steeds meer uit. Bij de ZRB in de lichte mannenachten noteerde Gyas de zesde winst op rij en is daarmee nagenoeg zeker van de klassementswinst. Rivaal Laga volgt op ruime afstand van veertien punten.

Bij de zware vrouwenachten gaat het nog steeds tussen Gyas en Aegir, maar Nereus ging er in Tilburg met de winst vandoor. Gaan de Amsterdammers zich ook nog in deze strijd mengen? “We hadden een heftige snoek bij de time trial, waardoor we met de hakken over de sloot naar de halve finale mochten”, laat slagvoruw Maartje Ziegler weten. “In de halve finale moesten we tegen Gyas, dat bovenaan in het klassement staat. Daar waren we best zenuwachtig voor.”

Garen
Bij de ZRB is de wedstrijdafstand 1000 meter. Dankzij een goede start van Nereus in de halve finale werd Gyas verstoten naar de B-finale. Aegir spon daar garen bij. De Groningers werden weliswaar tweede, maar leiden nu met een punt voorsprong het klassement. “Het was ons doel om een keer Gyas te verslaan in dit seizoen. Dat hebben we nu gedaan”, zegt Ziegler blij. “We kregen toen veel zin om tegen Aegir in de finale te knallen.”

Pompen
De wedstrijdopzet van de ZRB heeft de winkansen van de Nereusvrouwen wel vergoot volgens hun slag. Over de racelengte van  een kilometer zegt ze: “We weten dat we goed kunnen starten. Na de start ben je er al bijna, dus dan hoef je alleen maar te eindsprinten. Het was gewoon duizend meter pompen.” De ploeg heeft vaak dichtbij de winst gelegen. Bij de Westelijke voeren zij zelfs tot 1900 meter vooraan. Ziegler: “Deze overwinning voelt wel echt als verdiend.”

Hijgen
Ook bij de lichte vrouwen is de strijd nog niet beslecht. Njord en Aegir knokken al wekenlang om de leiding. Skøll begint na ZRB-winst langzamerhand in hun nekken te hijgen. “We vonden een wedstrijd van duizend meter wel spannend”, bekent coach Sanne Bril. “Maar we wonnen de eerste race en dat gaf ons het gevoel ‘we kunnen dit toch’.” De ploeg heeft er in de aanloop naar afgelopen weekeind op getraind de start goed te kunnen, dat wierp vruchten af.

Tactiek
Het lukte de lichte vrouwen goed om de tactiek uit te werken. “We wilden snel starten en meteen ernaast liggen. We weten ook dat Njord goed kan starten. Dat moesten we dus ook doen. Ze lagen een boegbal achter na de start, maar dat hebben ze snel recht getrokken”, zegt Bril uit. “Daarna ging het alleen maar in de die koppies ‘niet snoeken’. Dat hebben ze wel eens gedaan.”

Wake-up-call
De verschillen zijn klein bij de vrouwen. Volgens Bril betekent dit dat er hard gewerkt moet worden. “Bij de Westelijke lagen ze er net naast. Dat was een goede wake-up-call. We moeten gewoon aan de bak.”

Verstevigen
Bij de zware mannenachten was Nereus de baas. In het klassement verstevigen zij daarmee hun positie met twee punten ten opzichte van concurrent Skøll.