Vier Russische boten gediskwalificeerd voor Spelen

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Naar aanleiding van het vervolgonderzoek dat wereldroeibond FISA heeft gehouden naar het dopingverleden van de Russische roeiers, zijn maar liefst vier Russische boten gediskwalificeerd voor de Olympische Spelen. Enkel de zware mannenvier zonder mag in Rio de Janeiro aan de start verschijnen.

Dit maakte de FISA net bekend middels een bericht op hun website. Slechts zes van de 28 roeiers voldeden aan de strenge criteria die het IOC en de FISA hadden opgesteld. Vijf van hen zijn mannelijke zware roeiers, waarmee Rusland enkel nog een vier op het water kan brengen. Komende dagen zal blijken of de Russen van deze mogelijkheid gebruik zullen maken. Voor de overige boten houdt het op.

Italië
De FISA maakte dan ook meteen bekend dat hun plekken ingenomen kunnen worden door andere landen. Griekenland mag nu een lichte vierzonder naar Brazilië sturen en de Italianen kunnen alsnog een lichte vrouwen dubbeltwee en een mannen acht laten gaan. De Italiaanse roeibond maakte eerder vandaag al bekend dat er tien zware mannen en vier lichte vrouwen zijn uitgenodigd om per direct naar Piediluco te komen voor een trainingskamp.

Australië
Australië heeft toestemming mee te doen aan de vrouwen acht. Daar werd wat adequater gereageerd, want sinds een kleine week is dit octet weer met elkaar aan het trainen. Volgens voormalig KNRB-bestuurslid Heleen Cocu-Wassink, wiens echtgenoot Bert Cocu coach is bij de roeiploeg van de universiteit van Melbourne, weten de vrouwen sinds vanochtend dat ze naar Rio mogen. “Er zijn hier negen zeer blije vrouwen hun koffers aan het pakken”, vertelt ze vanuit Melbourne.

Logistiek
Met vliegtuigmaatschappij Qantas wordt nu overlegd hoe en wanneer ze naar Rio de Janeiro kunnen komen. Volgens Cocu-Wassink hebben botenbouwers Empacher en Fillipi in Rio boten paraat voor speciale gevallen zoals dit.

©NLroei, 25-7-2016