Drie Russen uitgesloten, nog veel vraagtekens

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Wereldroeibond FISA bracht gisteravond een statement naar buiten over de Russische dopingproblematiek bij de Olympische Spelen. Duidelijk werd dat in elk geval drie Russische roeiers in Rio de Janeiro niet in actie mogen komen.

Onder hen Ivan Balandin, die het met de Russische acht op zou nemen tegen onder andere de Holland Acht. Balandin bleek één van de elf gevallen te zijn die in het onlangs verschenen rapport van Richard McLaren werd genoemd waarmee gesjoemeld was. Nu hij niet in Rio deel mag deelnemen, is het de vraag of de Russische acht tijdens de Spelen in actie zal komen.

‘Vervangen’
Het FISA-statement meldt dat hij ‘niet vervangen mag worden’, maar onduidelijk is of dat slaat op het feit dat de Russen geen roeiers meer van buiten de Russische olympische equipe kunnen laten invliegen of dat er hoe dan ook geen vervanger mag worden ingezet. Ook niet uit een van de andere geplaatste ploegen, zoals bijvoorbeeld de zware mannen vier, of door een reserve.

Kwalificatie
Balandin was ook een van de roeiers die vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Aiguebelette de acht met plaatste voor de Olympische Spelen. Een tweede vraag is nu of deze kwalificatie wel volgens de regels heeft plaatsgevonden, als een van de roeiers met doping in aanraking is geweest. Ook dit zou een rol kunnen spelen in het weren van de complete Russische acht.

Italië
In dat geval zou Italië deze plek kunnen overnemen, nu deze boot bij de WK op de laatste plaats in de finale eindigde en daardoor plaatsing voor Rio net misliep. Voor zover de informatie nu reikt, is deze ploeg vooralsnog niet terug intraining gegaan. Een ‘race for lanes’ met zes boten en een directe finale in de acht ligt nu dus in de lijn der verwachting.

Schorsing
Twee andere Russische olympische roeiers, Anastasiia Karabelshchikova en Ivan Podshivalov, zijn eerder (in 2007/2008) geschorst wegens een dopingovertreding, maar hebben deze al uitgezeten. Volgens de nieuwe regels van het IOC mogen zij hierdoor echter niet deelnemen in Rio. Karabelshchikova maakte deel uit van de vrouwenacht en Podshivalov zat in de zware vier zonder stuurman. Volgens website Inside the Games heeft de voorzitter van de Russische roeibond, Veniamin But, al laten weten dat beide roeiers tegen deze beslissing in beroep gaan bij het Hof van Arbitrage voor de Sport, het CAS.

Reserves
De FISA concludeert dat Rusland nog tien zware mannen heeft die mogen starten en zeven zware vrouwen. Onduidelijk is of de Russen deze tien man nu kan inzetten in zowel de vier als de acht of dat zij ook door reserves of door bijvoorbeeld lichte roeiers vervangen mogen worden. Zo niet, dan zal in elk geval de Russische vrouwenacht niet mee kunnen doen. Dan zal het achtenveld bij de vrouwen maar uit zes boten bestaan. Australië dat zich eerder net niet kon plaatsen, is in elk geval van plan naar Rio te gaan als de Russen worden gediskwalificeerd.

Hertest
Alle andere Russische roeiers, dus ook die van de lichte vrouwen dubbeltwee en de lichte mannen vier worden – voordat ze mogen starten – nog nader onderzocht op een eventueel dopingverleden. De verwachting is dat dit onderzoek later vandaag bekend wordt gemaakt.

©NLroei, 26-7-2016