Olav Molenaar vaart graag een onafhankelijke koers

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Met overmacht won hij de Hel van het Noorden bij de junioren, zijn tijd was goed voor een vierde plaats bij de senioren. In relatief korte tijd groeide Spaarne-roeier Olav Molenaar uit tot een van de grootste roeitalenten van Nederland.

Zelf was de pas 17-jarige roeier ook verrast over zijn prestatie op het Groningse Eemskanaal. “Ik had de Tromp Boat Races bij de junioren al gewonnen, dus ik hoopte ook bij de Hel weer de snelste te zijn. Maar het verschil van 35 seconden op de nummer twee had ik niet verwacht en al helemaal niet dat ik zo goed mee zou kunnen bij de senioren”, vertelt hij enthousiast.

Techniek
Molenaar had zich niet bijzonder voorbereid. “Het verraste me omdat ik de trainingen niet echt anders heb aangepakt dan vorig jaar. Wel zijn er laatst een paar technische dingen goed op zijn plek gevallen. Zo pak ik de haal wat meer ontspannen op en gebruik ik mijn rug beter. Mijn techniek was voorheen mijn zwakste punt”, aldus de 1 meter 94 lange skiffeur.

Schwarz
De Santpoortenaar plukt de vruchten van het samen trainen met het Haarlemse talent Bram Schwarz, die vorig jaar in de skiff naar de WK voor junioren ging. “Voordat hij naar de bond toe ging, hebben we nog geregeld samen gevaren. Toen merkte ik dat het al goed ging, want als hij een slechte dag had, kon ik hem wel eens verslaan. Dat vond ‘ie niet leuk”, lacht hij.

Dankbaar
Hij is Schwarz dankbaar. “Het is natuurlijk heel erg fijn dat ik met zo’n goeie roeier kan trainen. Ik weet zeker dat ik daardoor veel beter ben geworden. Je kunt zien waar het heen moet en dat werkt motiverend. Daarnaast nam hij me geregeld op sleeptouw. Bram kan perfect omschrijven hoe iets moet voelen. Dat hielp, zeker als ik de coach niet helemaal begreep.”

Het Spaarne
Die coach is de vader van Bram, oud-toproeier Sven Schwarz, die een andere benaderingswijze heeft dan de traditionele coachstijl waarmee Het Spaarne in het verleden bekendheid verwierf. De ervaren succescoach René van Doorn, die onder andere Jochem Verberne en Olivier Siegelaar heeft opgeleid, zweert bij een aanpak waarin vooral aan landtrainingen en ploegroeien wordt gedaan.

Teleurstelling
Molenaar, die aanvankelijk ook mede door Van Doorn werd begeleid, voelde zich niet goed bij die aanpak en besloot anderhalf jaar geleden zelfs om van coach te wisselen. “Het seizoen eindigde toen teleurstellend. Ik finishte in de skiff steevast als tweede achter Gert-Jan van Doorn van Die Leythe. We vormden later samen een dubbeltwee en het leek er zelfs op dat we naar de WK in Rio de Janeiro mochten. Drie dagen voor de NK werd ik echter ineens uit de boot gehaald en ging Gert-Jan met iemand anders naar Brazilië.”

Streng
Na deze tegenvaller sprak hij met zichzelf af niet meer afhankelijk te willen zijn van de grillen van een bondscoach. “Ik heb goed gekeken naar waar ik kon verbeteren en kwam tot de conclusie dat mijn trainingen anders ingevuld moesten worden”, zegt hij overtuigend. De skiffeur zelf kijkt nuchter naar de ingrijpende beslissing, die hij op pas 16-jarige leeftijd maakte. “Als ik mezelf vergeleek met andere toppers zat ik te weinig in de skiff. Daarnaast vond ik dat ik strenger aangepakt mocht worden.”

Intensivering
Met twee anderen kon hij aansluiten bij vader en zoon Schwarz. Dat betekende ook een intensivering van zijn trainingsprogramma. Maar de overstap pakte goed uit. Molenaar werd afgelopen voorjaar meteen tweede bij de NK in de Jongens 18 skiff. “En van Gert-Jan heb ik in de boot sindsdien niet meer verloren”, zegt hij lachend.

WK
Vervolgens was hij een van de grootste krachten van de Junioren Holland Acht die in mei zilver won bij de EK. Later bij de WK in Rotterdam viel het octet tegen met een zesde plaats. “We hadden de lastige taak de ploeg op te volgen die goud won. We hadden een sterke start, maar na een lange zomer was in Rotterdam het beste er wel af.

Skiffen
Zijn recent goede resultaten hebben er echter nog niet voor gezorgd dat hij een internationale uitzending in de skiff ambieert. “Ik heb bij Bram gezien hoe eenzaam een jaar lang skiffen kan zijn en dat trekt me vooralsnog niet. Een groter nummer lijkt me leuker. Daar zijn de kansen op een medaille ook groter.”

©NLroei, 8-12-2016