Voorbeschouwing NK Indoorroeien

Voorbeschouwing Voorpagina Wedstrijden

Zaterdag is het jaarlijkse spektakel in de Sporthallen Zuid. Met meer dan 1800 inschrijvingen blijft de NK indoorroeien populair, ook al ontbreken dit seizoen bijna alle nationale toproeiers.

De olympische roeiers zijn pas een maand weer in training en laten de wedstrijd links liggen. Hetzelfde geldt voor de onlangs opgezette scullgroep van de roeibond. Van hen is alleen Abe Wiersma zo dapper om zijn gezicht te laten zien.

Nereus
Zijn uitstekend presterende verenigingsgenoten in de acht zijn opvallende afwezigen. De mannen van Diederik Simon verkiezen de Langstrecke, een 11,5 kilometer lange-afstandswedstrijd in Zwitserland, boven het door Nereus zelf georganiseerde evenement. Zij laten dus net als bij de Hel van het Noorden ook dit bondsmeetmoment schieten.

Keijser
Dit alles zorgt ervoor dat er in SA-velden weinig inschrijvingen zijn. Het lichte vrouwenveld kent zelfs slechts vier deelnemende vrouwen. De beste roeisters in deze categorie starten een divisie lager. Wereldkampioen onder 23 jaar in de skiff, Marieke Keijser, is hierbij favoriet. Vorig jaar verbeterde ze het nationaal record tot 7:05,8 en wellicht dat er nu een nieuwe verbetering inzit. Ze neemt het onder andere op tegen collega-wereldkampioen uit de dubbeltwee Amber Kraak.

Van Dijk
Een ander record dat het op het spel staat is de 6:10,9, die Gerard van der Linden in 2006 bij de Euro Open neerzette. Sander van Dijk was dit voorjaar tijdens de bondstest namelijk al een seconde sneller en staat ook nu ingeschreven. Grote tegenstand valt er voor de roeier van Proteus-Eretes niet te verwachten.

Tibben
Interessant is wel de strijd bij de lichte mannen onder 23 jaar, waar verscheidene roeiers mikken op een tijd laag in de 6.20 en waarvan Obbe Tibben de opmerkelijkste naam is. De roeier uit de Junioren Holland Acht van vorig jaar komt uit voor de relatief kleine vereniging ’t Diep uit Steenwijk en liet bij de Hel van het Noorden twee weken terug al een uitstekende indruk achter.

Wiersma
Van de snelste zware mannen is de eerder genoemde Wiersma de grootste naam. Hij staat echter ingeschreven in de SB-categorie, welke titel hij vorig jaar ook al heeft opgeëist. Makkelijk zal dat echter vermoedelijk niet gaan, want Jochem Kostelijk van Vidar zat hem vorig jaar met 5:55,4 ook al dicht op de hielen.

SA-veld
Sander de Graaf (Thêta) en Jeroen Kleene (Skadi) zijn in dit veld goede outsiders en hebben ook al eens een tijd van onder de zes minuten neergezet. De sterke deelname in het SB-veld zorgt ervoor dat relatief onbekende namen als Henk-Jan Schuijt, Timen Hartog (beide Orca) en Daan Horenberg (Euros) de favorieten zijn voor de titel in het SA-veld.

Vrouwen
Bij de zware vrouwen ligt er in elk geval een spannende race in het verschiet, want de drie snelst geachte vrouwen zaten vorig jaar binnen één seconde van elkaar. Voormalig international Marleen Verburgh liet bij de Hel van het Noorden al zien in goede vorm te verkeren en hetzelfde geldt voor Lisanne Brandsma (Skadi) die de Tromp Boat Races op haar naam schreef. Rianne Schoo van Okeanos is de derde kandidaat.

©NLroei, 9-12-2016