Ergohead overweegt verplaatsen evenement

Wedstrijden

De organisatie van de Ergohead heeft te kampen met een teruglopend deelnemersaantal. Dit jaar kwamen er voor het eerst geen internationale toproeiers af op het evenement en was er zelfs geen Elite-veld.

Toch is wedstrijdleider Sjoerd Verhallen van het organiserende De Amstel geenszins van plan de handdoek in de ring te gooien. “We hadden de pech dat de Deense toproeiers die normaal op onze wedstrijd afkomen dit jaar tegelijkertijd de Deense nationale kampioenschappen hadden, anders waren ze zeker gekomen. Daarnaast blijft de Ergohead populair bij junioren en veteranen.”

NLroei is mogelijk gemaakt dankzij donateurs en adverteerders. Wil jij meedoen aan onze crowdfunding? Doneer hier!

Profieltesten
Hij is eventueel zelfs bereid de wedstrijd te verplaatsen. “We zouden ons graag willen richten op getalenteerde SB-roeiers. Die hebben in december voor hun profieltesten een zes kilometer gedaan en zijn dan niet bereid het nu opnieuw te doen. Begrijpelijk, zeker omdat ze het straks begin maart weer moeten. Het zou voor ons een overweging kunnen zijn om ons evenement dan te verplaatsen naar hun tweede testmoment. Dat moeten we echter nog wel met elkaar bespreken.”

Jongens
Verhallen had nog aan talentcoaches Ronald Florijn en Jeroen Spaans van de roeibond gevraagd de wedstrijd te promoten onder hun roeiers. Iets wat alleen goed aansloeg bij de junioren. Daar was vooral bij de jongens een mooie strijd te zien tussen winnaar Thomas de Hertog van Willem III en Jasper Joordens van Die Leythe (vroeger Maastrichtse). Lang leek De Hertog af te stevenen op een afgetekende overwinning maar een minuut voor het einde van de 20 minuten durende wedstrijd zette Joordens nog een keer goed aan en wist nog bijna een achterstand van 60 meter goed te maken. De Hertog won uiteindelijk met 0,2 seconden per 500 meter (1:41,4 om 1:41,6).

Bruijnincx
Net als vorig jaar was het ergometertalent Lisa Bruijnincx de grote blikvanger. De roeister van Gouda die pas ruim een jaar roeit vermorzelde de concurrentie en zette na 20 minuten een tijd van gemiddeld 1:51,7 per 500 meter op de klokken. Voor het kampioenschapsrecord van Laila Youssifou had ze nog zo’n 100 meter langer moeten roeien. Benthe Boonstra (De Laak) was als nummer 2 gemiddeld ruim drie seconden langzamer.

Visgraatmodel
Ondanks het ontbreken van toproeiers keek Verhallen terug op een geslaagde editie. “De sfeer was gemoedelijk en ook de nieuwe opstelling van de ergometers sloeg aan. We hebben dit jaar gekozen voor het visgraatmodel waarbij roeiers elkaar tijdens de race konden aankijken. Dat werd als prettiger ervaren dan te kijken naar iemands rug.”

Uitslagen zijn hier te vinden.