Oranje-equipe op koers in Poznan

Algemeen Wedstrijden

Na de eerste volledige dag bij de wereldbekerwedstrijden in Poznan kan weinig anders gezegd worden dat de bondsploeg er uitstekend voorstaat. Na de winst van drie boten op donderdag kwamen er gisteren nog eens zes Nederlandse ploegen als eerste over de finish bij de voorwedstrijden.

Beide dubbeltweetjes (Youssifou/De Jong en Broenink/Metsemakers) deden dat ook nog eens in de snelste tijd. En bij de mannen lukte het Guillaume Krommenhoek en Guus Mollee ook nog eens om een andere voorwedstrijd winnend af te sluiten. Zij versloegen onder andere de nummer 2 van Belgrado en olympisch finalist Polen. De derde heat werd gewonnen door de tweevoudig olympisch kampioen uit Kroatië, de gebroeders Sinkovic.

Wiersma
Hoofdcoach Eelco Meenhorst heeft ook nog eens een kwalitatief sterke dubbelvier. In Poznan heeft deze boot weer slagman Abe Wiersma tot hun beschikking en dat leverde meteen wat op. Was drie weken terug in Servië China nog te sterk, op het Malta-meer in Poznan wist de Nederlandse boot zijn puntje net voor die van de Chinezen te drukken. Het leverde de Nederlandse boot in elk geval de snelste tijd op (5:43,34).

Finale
De vierzonders streden meteen voor een plek in de finale. De boot met Rik en Ralf Rienks en verder Ruben Knab en Sander de Graaf won overtuigend haar heat en zette de andere Nederlandse boot op maar liefst een kleine negen tellen. Van den Ende, Makker, Mantel en Ritsema herpakten zich in de middag echter en plaatsten zich met een tweede plaats achter de Verenigde Staten alsnog voor de finale.

Vrouwenvieren
Ook de vrouwenboten van coaches Darvill en Robbers konden tevreden terug kijken op hun races. De nieuwe vierzonder (Oldenburg/Boonstra/Offereins/Drenth) won zelfs haar heat voor het sterk geachte Ierland. De dubbelvier met nieuwe talenten (Vos/Dullemans/Kolkman/Paulis) verloor weliswaar van olympisch kampioen China maar de schade bleef met een kleine drie seconden zeer beperkt. De gehele andere heat bleek ook nog eens langzamer te zijn.

Halve finales
De lichte vrouwendubbeltwee van Veldhuis en Van der Molen kwamen na een vierde plek in de voorwedstrijd sterk terug met de winst in hun herkansing. Morgen wacht hen in de halve finale een pittige uitdaging. De dag zal beginnen met de herkansingen van de vrouwen tweezonders. Daarna staan alle halve finales op het programma. Hier is alle wedstrijdinformatie te vinden.

Herkansingen
10:40 uur W2- NL1

10:45 uur W2- NL2

Halve finales

10:50 uur M2-

11:00 uur W2x NL1

11:05 uur W2x NL2

11:10 uur M2x NL1

11:15 uur M2x NL2

11:20 uur W4-

11:30 uur Karolien Florijn

11:35 uur LIsa Scheenaard

11:40 uur Melvin Twellaar

11:50 uur LW2x