NLroei Eerstejaars: Laga slaat direct raak

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Bij de eerstejaars ploegen was het afgelopen zaterdag Laga dat de klok sloeg bij de opening van het roeiseizoen. De corporale Delftse vereniging maakte bij de Winterwedstrijden zelfs een dubbelslag bij de mannen.

Maar ook de zware vrouwen ploeg eindigde op een keurige derde plek. Hiermee was Laga de best presterende vereniging in de eerstejaars velden. Over de gehele linie werden maar liefst 26 punten voor het Eerstejaars Klassement vergaard. Doordat er bij de lichte vrouwen door Laga geen punten werden gepakt, was het verschil met Gyas, dat vooral overall veel punten pakte, uiteindelijk één punt.

Structuur
Grote spil in het succes bij de Delftenaren is Susannah Chayes. De voormalige bondscoach is sinds het najaar aan de slag bij Laga en haar hand is al duidelijk zichtbaar. De uitslagen lijken op haar start bij Vidar in 2005. Ook toen was haar start bij de Winterwedstrijden met enkele overwinningen sensationeel. Zelf wijdt ze het succes aan verschillende factoren. “We volgen een goed en gestructureerd trainingsprogramma en we hebben zeer open en toegewijde coachteams die met de ploegen werken.”

Houthakkers

Wat vooral opviel was het technisch begaafde roeien van de achten. Waar Laga voorheen vooral bekend stond om een wat houthakkerige stijl, roeide zeker de eerstejaars zware acht opmerkelijk soepel. Hoewel Chayes haar uren verspreid zijn over alle wedstrijdploegen – de lichtgewichten vallen onder profcoach Astrid Cohnen – hamert ze flink op haar technische lijn. “Ik heb heel helder voor ogen hoe je hard moet roeien en daar stuur ik ook duidelijk op aan.”

Soustons
De coach had de goede prestaties niet echt aan zien komen. “We hebben in Delft nu eenmaal weinig tijd om op het water te roeien. Vanwege het hoge aantal colleges kunnen we door de week amper roeien. We moeten het dus hebben van de weekenden.” Chayes is echter de eerste om te erkennen dat een week op trainingskamp de eerstejaars ploegen – de gehele wedstrijdsectie van Laga zat onlangs een week in het Franse Soustons – flink heeft geholpen. “Je zit met eerstejaars ploegen natuurlijk vrij snel op de grens van belastbaarheid. Maar dat hebben we slim aangepakt en iedereen is heel gebleven.”

Geluk

Aegir, een vereniging die weinig historie heeft op het gebied van vrouwenroeien, pakte verrassend de winst bij de eerstejaars vrouwen. Profcoach Martijn Witteveen heeft deze sectie in Groningen al enkele jaren onder zijn hoede en reageert nuchter op de overwinning. “We doen weinig andere dingen dan in voorgaande jaren. Misschien hebben we iets competitiever in viertjes getraind en iets meer op het land, maar je moet vooral ook een beetje geluk hebben. Dit is een goeie groep.”

Vermogen
Het zijn wijze woorden en ook Chayes benoemt het feit dat je voor succes ook over een goede lichting moet beschikken. Toch is het knap dat een ploeg die flink minder vermogen heeft dan een aantal andere ploegen (Aegir werd zevende bij de NK Indoorroeien en trapte gemiddeld meer dan tien seconden per persoon langzamer dan de toppers) nu de overwinning pakt. Het was wat dat betreft verrassend dat een ‘sterke’ vereniging als Nereus in de achterhoede belandde.

Volwaardig klassement
Met zestien boten heeft de rangschikking van de lichte vrouwen dubbelvieren zich inmiddels tot een volwaardig klassement ontwikkeld. Er waren bij de Winterwedstrijden zelfs minder eerstejaars zware vrouwen achten aanwezig dan in dit relatief nieuwe veld. De verschillen aan de top waren klein. Gyas bleek op de finish ruim twee tellen sneller dan Triton.

©NLroei, 22-2-106