Lichte vrouwendubbel en Holland Acht: laatste kans op EKgoud

Algemeen

Bij Europese kampioenschappen ontbreken (uiteraard) ploegen van andere werelddelen. In een groot aantal bootklassen scheelt dat ten opzichte van wereldbekers en wereldkampioenschappen een flinke slok op de bekende borrel.

Het is de Nederlandse EKvloot niet niet gelukt om daarvan optimaal te profiteren. Een handvol troostmedailles is gisteren wel behaald. Hoe waardevol dat ook is, goud en daarmee een Europese titel ontbreekt. Vandaag heeft Nederland daarvoor nog twee kansen. Het zijn toevallig de bootklassen waarin Nederland de laatste gouden olympische medailles won.

LW2x
Om 12:45 uur starten Ilse Paulis en Marieke Keijser. Zij hebben echter van het Europese continent zware concurrentie. Regerend wereldkampioen Roemenië is een sterke tegenstander, evenals Polen dat bij de laatste internationale krachtmeting (Luzern) de snelste bleek.

M8+
13:45 uur gaat de Holland Acht los. Belangrijkste tegenstander: Der DeutschlandAchter. Dat is een ploeg die zelden verliest. Toch wankelde het Duitse vlaggenschip recent, dat was bij de wereldbekervoorronden in Linz. De finale werd wel door oosterburen gewonnen. De laatste verloren finale was op een pikant moment: in de olympische eindstrijd van Rio waren de Britten sneller. De verjongde Holland Acht kan een poging ondernemen om de Duitsers onderuit te roeien.

De wedstrijden zijn hier live te volgen, maar ook via de televisie op Eurosport 1, het commentaar wordt vanaf 12 uur geleverd door NLroeiredacteur Coen Eggenkamp.