De DOTS zijn klaar voor de langste roeirace ter wereld

Algemeen

Het heeft pakweg twee jaar voorbereiding gekost, maar nu zijn ze er klaar voor. Vandaag vertrekken Remke van Kleij, Désirée Kranenburg, Bela Kapoor en Astrid Janse naar La Gomera, waar ze beginnen aan het avontuur van hun leven. Op 12 december liggen ze daar aan de start van de langste roeirace ter wereld: de Talisker Whisky Atlantic Challenge.

Twee jaar geleden bedacht Janse dat ze de oceaan over wilde roeien. Sindsdien is ze samen met haar teamgenoten van de ‘Dutchess of the Sea’ (DOTS) ermee bezig geweest om haar droom te verwezenlijken. Nu is ze er klaar voor: ‘ik moet alleen nog heel veel muziek op mijn mp3-speler zetten’, vertelt ze over de telefoon.

Zachte handjes
De zenuwen beginnen een beetje te komen, maar de dames staan te popelen om te beginnen. ‘‘Ik heb vooral veel zin om eindelijk weer te roeien; dat is vanwege de coronamaatregelen alweer maanden geleden. Ik heb enorm zachte handjes, dat heb ik in jaren niet gehad’’, lacht Janse.

45 dagen
Lang zacht zullen ze niet blijven; tijdens de race roeien de vrouwen pakweg 5000 kilometer, twee uur op en twee uur af. Niet meer, niet minder. En dat – naar eigen schatting – zo’n 45 dagen lang.

Sponsoring
Het was niet makkelijk om alles te regelen, corona gooide een hoop roet door het eten. Uiteindelijk lukte het om genoeg sponsoren binnen te halen. Alle onkosten zijn gedekt en voor goede doelen ALS Nederland en Plastic Soup Foundation staat te teller nu al op meer dan 45.000 euro.

Walvissen
Tijdens de race zullen de dames veel van hun avontuur delen: ‘‘De zonsondergangen en walvissen, maar ook de blaren en alle ellende. Alles komt op onze Facebookpagina te staan’’, zegt Janse.

Nederlanders
In totaal doen er dit jaar drie Nederlandse teams mee. Mark Slats, die eerder als snelste solist de finish haalde, vormt dit jaar een duo met Kai Wiedmer. Naast de DOTS is er nog een team met vier vrouwen: de Atlantic Dutchesses.

Meer informatie over de DOTS is hier te vinden op hun website. De race is vanuit Nederland te volgen via deze site.