Mark Slats haalde andere kant oceaan in dertig dagen

Algemeen

Dertig dagen, zeven uur en negenenveertig minuten was Mark Slats in een oceaanskiff onderweg. Hij stak de Atlantische oceaan over als deelnemer aan de zogenaamde Talisker Whisky Atlantic Challenge.

Op 14 december vertrok de Wassenaarder vanaf Las Palmas, een van de Canarische Eilanden. Zondag om 0.30 uur (Nederlandse tijd) meerde hij aan bij het Caribische eiland Antigua. Met deze tijd zou hij het wereldrecord hebben aangescherpt. De vorige snelste solist deed 19 dagen langer over de tocht van ongeveer 5000 kilometer. Een video van zijn aankomst is te vinden op de Facebookpagina van zijn project.

NLroei is mogelijk dankzij adverteerders en donateurs. Wil jij het verhaal van morgen mogelijk maken? Doneer hier!

Toertocht
Ondanks de rappe tijd is de toertocht niet geheel probleemloos verlopen. Slats had een paar keer te maken met slecht weer waardoor zijn boot omsloeg. Zijn gasfles heeft een tijdje buitenboord gehangen waardoor hij geen eten kon opwarmen en hij kwam in aanraking met een walvis. Hij roeide ruim zeventien uur per dag onverstoord door en had een modale nachtrust van ongeveer vier uur.

Talisker Whisky Challenge
De race waaraan Slats onder de naam Row4cancer deelnam niet alleen voor solisten. Ook tweeën en vieren doen eraan mee. Een groot deel van de deelnemers is overigens nog onderweg. De snelste ploeg was een Britse vier. Zij meerden een dag eerder dan Slats aan op de eindbestemming. Op de website van het project is een tracker te vinden van de nog roeiende ploegen.

Medicijnen
Slats, in het dagelijks leven timmerman, besloot zich voor deze wedstrijd in te schrijven om geld in te zamelen. Zijn moeder heeft kanker. Met het geld dat hij inzamelt wil hij medicijnen tegen deze ziekte goedkoper maken. Het concrete doel is de Antoni van Leeuwenhoek Foundation, die zich richt op specialistische zorg en onderzoek doet naar kanker. Na zijn prestatie wil Slats zich inzetten om coastal- en oceaanroeien op de kaart te zetten.