NLroei-favorieten: Van den Boom: “We deden er echt alles voor om te winnen”

Algemeen

“Als we verloren, waren we met zijn allen chagrijnig. Ook als het in een training tegen de eerstejaars zwaremannenacht was”, zegt slagman Lars van den Boom van de eerstejaars lichte cht van Nereus. Zijn ploeg won het eerstejaarsklassement glansrijk en sleepte eerder deze week de titel ‘Eerstejaarsploeg van 2017’ in de wacht. “Ons seizoen steeg boven alle verwachtingen uit.”

“Onze wil was ijzersterk, we deden er echt alles voor om te winnen”, blikt Van den Boom terug. “Dat is een mindset of zo. We konden allemaal absoluut niet tegen ons verlies. Dan ga je altijd iets extra’s geven.” Dat blijkt ook wel uit de resultaten. De ploeg sleepte een ongekend aantal van 98 punten in de wacht. Alleen bij de Head wonnen de mannen niet. Ze moesten het stellen met een alsnog verdienstelijke tweede plaats.

Dit stuk is mede mogelijk gemaakt door een donatie van de lezers. Maak jij het volgende artikel mogelijk??

Ploeggevoel
“We hebben er zelf ook over nagedacht wat ons zo sterk maakte ten opzichte van anderen”, vult ploeggenoog Quinten Polman aan. “Wij hadden een paar mensen die aan de zware kant waren en weliswaar moeite hadden met inwegen, maar daar plukten we in de finales wel de vruchten van.” En dat is niet het enige: “We gingen ook werkelijk altijd het water op, ook met slecht of koud weer. We vonden het belangrijk om kilometers te maken. En we deden veel dingen samen naast het roeien, ons ploeggevoel werkte ook heel goed bij de wedstrijden.”

Zwaar
Dat een aantal lichten aan de zware kant was blijkt. Zowel Van den Boom als Polman trainen nu in een zware vierzonder. “We zitten nu in de zogenaamde ‘tweede vier’”, zegt Polman. “Ik vind het dit jaar vooral belangrijk om een goed seizoen te draaien en me voor te bereiden om volgende seizoen in de eerste zware developmentvier te roeien. De overgang van licht naar zwaar is een grote. Wel zou ik graag in de tweede divisieacht bij de Heineken willen roeien.”

Heineken
De race bij de Heineken is beide ploeggenoten het best bijgebleven van het afgelopen jaar. “De winterwedstrijden voelden nog een beetje onzeker en nieuw. Bij de Heineken gaven we de overwinning een vervolg.” Ook Van den Boom blijft met goede Heinekenherinneringen achter. “Het was misschien niet de beste race, maar wel de leukste. Het was er druk en ook nog eens voor eigen publiek. En leuk om niet, zoals bij deel andere wedstrijden de laatste finalerace van het weekeinde te roeien.”

Meer
Ook Van den Boom wil nu zo ver mogelijk komen in het zware roeien. “Ik ben wel kleiner en lichter dan de meesten. Ik laat het allemaal over me heen komen. De ploeggenoten die zijn doorgegaan als lichte willen het developmentveld winnen. Maar blijven winnen willen we allemaal. De verdiensten van vorig jaar smaken naar meer.”

Nereus
De Amsterdamse vereniging deed goede zaken door zowel de eerstejaars als de developmenttrofee binnen te halen. De zware vrouwen vierzonder won behalve het developmentklassement ook de NLroeititel voor beste ploeg in die categorie.