NLroei eerstejaars: ‘We kunnen verrassend goed zonder coxbox varen’

Algemeen

De eerste boord-aan-boord race van het seizoen kan soms een verrassende winnaar opleveren. Bijvoorbeeld de lichte vrouwen van Argo. De ploeg van de doorgaans goed presterende vereniging als het om lichte eerstejaars vrouwen gaat ging zondag met de volle punten naar huis. Bij de Winterwedstrijden tikten zij er vijf binnen en de meerkamp werd puntloos geëindigd.

“We hadden verwacht dat we dit weekeind hoog zouden eindigen”, zegt boegvrouw Irene Slits. Vanwege de afgelaste zaterdag van de Head verschenen zij bij de Varsity pas weer ten tonele. “Het was een bijzondere race. We werden scheef weggestart, waardoor we vrijwel meteen in de verkeerde baan lagen. Dat leverde een beetje stress. Maar we konden ons goed focussen op onze grootste vijand, Okeanos.”

Prooi
Het hebben van een gerichte prooi in de Amsterdammers heeft de Argonauten veel goeds gedaan. “We bleven er goed bij, dat was al een goed teken. Op een gegeven moment zagen we dat ze snoekten, na 500 meter ongeveer. Dat was ons moment. In ons hoofd was dat het begin van de eindsprint. Njord had dezelfde reactie. Dus de rest van de race ging tussen ons”, blikt Slits terug.

Vet
Zij heeft zelf nooit eerder boord-aan-boord gevaren, maar de niewue ervaring doet haar wel goed. “Het meteen zien hoe je ligt ten opzichte van onze concurrentie haalt veel meer uit je . Ik vond dat heel vet. We zaten aan het einde zo dicht bij Njord, dat we gedreven waren om alles eruit te halen.”

Coxboxfaal
De zware mannenacht van Laga maakt het klassement spannend. Nereus verspeelde een nipte voorsprong op de Delftenaren door als derde te eindigen. De Lagaaiers profiteerden daarvan. Ze wonnen en staan nu met een puntje aan kop. “De race ging goed”, vertelt slagman Paolo Pantano. “We voeren de finale zonder coxbox. Die viel namelijk uit bij het oproeien omdat de bedrading stuk was. Maar zonder coxbox varen ging verrassend goed.”

Gaan
De ploeg heeft een communicatiesysteem voor zulke momenten. Pantano: “De nummer vijf hoort nog net wat de stuur zegt en speelt dat naar achteren door. Op die manier doen we toch samen opzetjes. Met name de laatste 500 meter was alleen maar ‘gaan, gaan, gaan’. Dat pakte goed uit.”

Koppositie
Bij de vrouwenachten behaalde Skadi de maximale dosis punten. De Rotterdammers verstevigen zo hun koppositie in het klassement, ten opzichte van Aegir dat naar plaats twee schoof. Bij de lichte mannenachten liep Nereus dankzij de derde overwinning van dit seizoen een beetje uit.