FISA komt met WK indoorroeien

Kort

Roeifederatie FISA organiseert dit jaar voor het eerst een officieel wereldkampioenschap indoorroeien. Het evenement vindt plaats in het weekeinde van 17 en 18 februari en is toegewezen aan de Amerikaanse stad Alexandria.

Meedoen aan de crowdfundig van NLroei? Dat kan hier.

FISA wil met de wedstrijd inhaken op de steeds populairder wordende sport van indoorroeien. Van de Concept2-ergometer wordt steeds meer gebruik gemaakt, mede ook doordat het apparaat geliefd is bij de huidige sportschoolhype CrossFit. Eerder was indoorroeien al onderdeel bij de World Games, het vierjaarlijkse evenement voor sporten die niet tijdens de Olympische Spelen worden gehouden.

EK Indoor
De Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus organiseerde in december ook al de Europese kampioenschappen indoorroeien. Een garantie voor veel buitenlandse deelnemers was dat echter niet. Alleen bij de veteranen was er sprake van een behoorlijk aantal internationals. Het zou kunnen dat het WK populairder wordt dan dat. Voorheen gold het CRASH-B kampioenschap in Boston als een soort van officieus WK en tot een aantal jaren terug kwamen daar veel internationale toppers op af.

Rouleren
Opmerkelijk genoeg vindt laatstgenoemd evenement ook dit jaar weer plaats, precies een week na het officiële WK. Hoe beide evenementen zich vanaf nu tot elkaar verhouden is niet duidelijk. FISA heeft wel te kennen gegeven het jaarlijkse WK tussen verschillende landen te laten rouleren. Meer informatie over het WK is hier te vinden.