Verdonkschot stelt selectie uit

Achtergrond Voorpagina

Hoofdcoach Josy Verdonkschot zou na de meetmomenten van december een aantal beslissingen over de zware vrouwen nemen, maar liet die achterwege. Momenteel trainen maar liefst zestien boordvrouwen centraal op de Bosbaan.

Verdonkschot wilde oorspronkelijk schrappen in het aantal zogeheten meetrainers, maar zag geen eenduidig beeld bij de Hel van het Noorden en de profieltesten op de ergometer. “Feitelijk kon je ongeveer de uitslagentabel van de ene wedstrijd omdraaien en dan kreeg je de andere. Zij die goed presteerden in de boot scoorden over het algemeen minder op de ergometer en omgekeerd. Dan vind ik niet dat ik nu al knopen kan doorhakken”, aldus de hoofdcoach.

NLroei is mogelijk dankzij adverteerders en donateurs. Wil jij het verhaal van morgen mogelijk maken? Doneer hier!

Sevilla
Van zijn voornemen om te schrappen in het aantal meetrainers kwam dus vooralsnog niets. Die beslissing stelt hij uit tot en met het trainingskamp in Sevilla, begin februari. “Daar kies ik in principe de twaalf beste boordroeisters. Het volgende meetmoment is het NK Klein. Ook mensen die nu nog buiten de bond trainen, zouden dan nog kunnen aanhaken.” Equipe-lid Karien Robbers is wel afgevallen. Zij stopte op eigen initiatief met topsport.

Talent
Een speciale behandeling krijgen herintreder Laila Youssifou en Elsbeth Beeres, die bij afgelopen WK voor roeiers onder de 23 jaar goud won in de vierzonder. “Zij zijn beiden nog onder de 23 jaar en neem ik sowieso mee in de groep of ze nou bij de twaalf beste boordroeisters behoren of niet. Gezien hun leeftijd hoeven ze nog niet per sé te presteren bij de Spelen van Tokyo maar gezien hun talent heb ik graag dat ze bij ons trainen.”

Scullers
De boordgroep staat in hiërarchie onder de scullsters, waarin momenteel zeven roeisters zitten. Karolien Florijn vervangt hierin de voorlopig gestopte Inge Janssen. “Dat zij doorschuift, valt min of meer toevallig samen met het stoppen van Inge. Vorig jaar is al met Karolien besproken dat de kans groot zou zijn dat we ons dit jaar op het scullen zouden richten. De scullgroep is verder gesloten, want anders ga je kannibaliseren op de boordgroep en dat is ook zeker niet de bedoeling.”

Prioriteit
Met de groep boordroeisters zal de door de lezers van NLroei verkozen coach van het jaar vervolgens zowel een acht als een vier maken. Welk nummer de prioriteit zal krijgen zal Verdonkschot later in het seizoen bepalen. De vierzonder is in Tokyo voor het eerst een olympisch nummer en bij afgelopen WK in Sarasota roeide Nederland in dat nummer al vooraan mee, zij het dat de bemanning van toen ook zitting had in de acht.

Coaching
Dat de roeibond onlangs Diederik de Boorder aannam als extra bondscoach had slechts deels mee te maken met het nieuwe olympische nummer. “We hadden eerst twee zogeheten embedded scientists in dienst, één voor de mannen en één voor de vrouwen, maar de onze is gestopt. Ik heb toen vanwege de grootte van de groep gekozen voor een extra parttime coach. Extra coaching is nu van meer toegevoegde waarde dan een wetenschapper is mijn inschatting.”

Jacobs
De Boorder zal zich samen met Kirsten van der Kolk op de boordroeisters richten. Naast Marit van Eupen is ook Isabelle Jacobs aangetrokken voor de scullsters. Jacobs coachte voorheen bij Laga en deed afgelopen jaar ervaring op door mee te lopen bij de vrouwengroep. Titus Weijschedé ondersteunt beide groepen.