Mark Emke waakt voor grootspraak

Voorpagina Wedstrijden

Hoofdcoach Mark Emke kiest met zijn zware mannen voor een ‘driebotenbeleid’ richting Rio. Twee van de drie zwaremannenboten zijn bestempeld als kandidaat voor een olympische medaille.

Amsterdam – “Ik zal nooit van de daken gaan roepen dat er goud gewonnen gaat worden”, zegt Emke. “Wel wil ik nu duidelijk maken dat we voldoende progressie kunnen gaan boeken”, vervolgt de hoofdcoach van de Nederlandse (mannelijke) roeiers.

Hij ziet er vooralsnog niets in om de drie bemanningen van de gekwalificeerde boten op een hoop te gooien en daaruit opnieuw de snelste acht te destilleren. Emke dicht elk van de drie formaties eigen kwaliteiten en karakteristieken toe. Twee ervan krijgen het predicaat medaillekandidaat mee.

Braas/Steenman
“Roel Braas en Mitchel Steenman vormen een voortreffelijke ploeg. Met een bijzonder korte voorbereidingstijd werden ze vierde bij de WK. Dat biedt perspectief. In mijn ogen is het terecht dat ze als medaillekandidaat zijn aangemerkt. Alleen al door een langere voorbereidingstijd, zou je een nog betere prestatie van ze mogen verwachten.”

Acht
Dit tweetal offeren aan de acht met stuurman ziet hij niet zo zitten. “Ik kijk nadrukkelijk naar de kwaliteit van de huidige achtbemanning. Het is mijn overtuiging dat er nog meer inzit dan er bij de WK uitkwam. Neem alleen al de eerste kilometer van de finale. Die was niet goed. Als we dat deel net zo varen als eerder in het toernooi en ze sprinten weer goed, dan komen we vast hoger uit. Zo simpel is het. En iedereen moet gezond blijven, een van de mannen was niet 100 procent fit door ziekte. Ook dat scheelt.”

Duitsers
De Holland Acht (brons) verloor 1,41 seconde op Groot Brittannië (goud) in de eerste 500 meter, over de overige 1500 meter waren de Britten slechts een halve seconde sneller. Mocht Emke ergens in de tweekilometerrace van Rio nog twee seconden vinden, dan kan een boord-aan-boord-gevecht om de medailles worden verwacht. Maar veel heeft men niet aan dergelijke reken-je-rijk-sommen. Bijvoorbeeld ook niet omdat de eindsprint van Nederland weliswaar fabelachtig was, maar die van Duitsland (zilver) zelfs nog een honderdste van een seconde sneller.

Mijnders
Emke wil René Mijnders ook komend seizoen bij de coaching van de acht betrekken. “Het is een feit dat hij een goed oog heeft voor roeien, en hij kan dat wat hij ziet didactisch uitstekend overbrengen op de roeiers. We fietsen in het afgelopen seizoen binnen mijn team al regelmatig met elkaar mee, dat wil ik graag continueren.”

Vier
Daarom zet Emke erop in dat de vier van ploegcoach Mijnders komend seizoen eenzelfde programma kan gaan varen als de twee en de acht, maar voor de vier staan er voorlopig twee trainingskampen en een wereldbekerwedstrijd minder op het programma. “Het is een centenkwestie, er moeten keuzes worden gemaakt, dat hangt samen met de geldstroom vanuit NOCNSF.”

Samen
Emke heeft goede hoop dat het stuntteam van Mijnders toch mee kan naar alle trainingskampen. “Vorig jaar is er vanuit ‘de vrienden van de Holland Acht’ geld bijgelegd, dat kan wellicht komend seizoen weer gebeuren. Het is het meest optimaal als de drie boten zoveel mogelijk bij elkaar kunnen blijven in hun voorbereiding op de Olympische Spelen. In mijn beleving was dat een van de succesfactoren van de WK.”