Nereus voelt zich genaaid bij Amstelbeker

Voorpagina Wedstrijden

Een gemoedelijke dag eindigde gisteravond in een flinke discussie tussen Nereus en de wedstrijdorganisatie over het startverschil bij de finales van de Amstelbeker.

Amsterdam – Het evenement dat inmiddels vijf jaar bestaat, heeft als einde een strijd tussen de winnende ploeg uit het studentenveld en die van de burgerverenigingen, waarbij het startverschil wordt bepaald uit de verschillen die eerder die dag tot stand zijn gekomen. Een soort ultieme finale waarvan je bijna zeker weet dat de race pas op de finish beslecht wordt. Dit keer was het tweemaal thuisvereniging De Hoop die met de eer kon strijken. In beide finales hielden zij Nereus van zich af.

Zowel de bordeauxrode mannen- als vrouwenploeg voelden zich na afloop echter bestolen. Diederik Simon (coach van de mannen) en Rob Robbers (vader van de deelnemende roeiers Freek en Karien Robbers) beweerden op videobeeld te hebben staan dat het startverschil aanzienlijk meer bedroeg dan de voorgeschreven negen (mannen) en elf (vrouwen) seconden. Daarbij was er bij de vrouwen grote onduidelijkheid over wanneer de winnende studentenploeg nou mocht vertrekken.

Vlag
“Er werd afgeteld totdat we mochten starten, maar op het eind bleef de vlag omhoog en werd enkel iets onduidelijks gezegd als ‘jullie mogen’. Hierdoor wist niemand wanneer we nou precies moesten gaan”, vertelde slagroeister Olivia van Rooijen. Het octet kwam daardoor een stuk later op gang, waardoor het niet lukte het enorme verschil alsnog te overbruggen.

Onzin
Even ervoor had Diederik Simon zijn onvrede al geuit. Hij vond de finale tussen de winnende burger- en studentenvereniging sowieso onzin. “Als je ziet wie er bij de tegenstanders in de boot zitten zijn dat over het algemeen ook gewoon fitte roeiers van onder de 30. Waarom moeten we dan een verschil van negen seconden goedmaken”? Als optie noemde hij een maximaal verschil van vijf tellen te nemen.

Chaotischer
Wedstrijdleider Rutger Thijssen, nota bene onlangs nog uitgeroepen tot lid van verdienste van Nereus, vond de ophef overdreven. “Ik heb gisteravond nog overleg gehad met degene die de startpulsen deed en hij zei dat ze hooguit minder dan een seconde waren benadeeld. Maar het ging inderdaad wat chaotischer dan normaal. Dat kan gebeuren.”

Stoplichtsysteem
Het roept wel de vraag op of het startsysteem niet professioneler kan. Nu houdt een hulpstarter het startverschil op een stopwatch bij waarop de starter hardop vanaf zeven seconden aftelt. Erg accuraat is dit waarschijnlijk niet. Een dag eerder liet Nereus op de eigen Lustrumwedstrijden zien dit beter aan te pakken door met een stoplichtsysteem te werken waarop je een (start)computer kan schakelen.

Prioriteiten
Thijssen ziet dit echter niet als oplossing. “Ik heb gezien hoe ze bij Nereus vijf uur bezig zijn geweest die lichten op te hangen en het systeem klaar te krijgen. Daarnaast kunnen we dat van dat kleine beetje inschrijfgeld niet betalen. Met meer tijd en geld zou ik liever meer moeite steken in het laten deelnemen van meer burgerverenigingen.”

Toetje
De roeiers zouden wat hem betreft de slotrace vooral als aardig toetje moeten zien. “Het is meer een leuk grapje aan het eind van de dag”, aldus Thijssen. “Toch voelt het niet zo en zijn we teleurgesteld”, verwoordde boegroeister van Nereus, Kirsten Wielaard, het heersende gevoel in haar ploeg.

Stremming
Een ander smetje op een verder geslaagd evenement waren de problemen om de wedstrijdbaan vrij te houden van het groot aantal pleziervaarttuigen. Zo nu en dan dreigde een gevaarlijke situatie als een motorboot bestuurder niet door had dat er achter zich een acht op topsnelheid aan kwam zetten. Thijssen: “We hadden nu eenmaal slechts een gedeelde stremming. De meerderheid hield zich uitstekend aan onze verzoeken, maar er zitten er nu eenmaal altijd een paar idioten tussen.”

3 thoughts on “Nereus voelt zich genaaid bij Amstelbeker

  1. Tenzij het filmpje versneld is dus dus 7,5 seconden bij de mannen. 1,5 te weinig. Mooi, ook weer opgelost. Zijn de vrouwen ook opgenomen?

    Dat het filmpje versneld is lijkt me niet, gezien het bladwerk van Nereus en hoeveel harder de eindsprint kon. Misschien is het bij zo’n leuk bedoeld toetje goed het daarin te zoeken, en niet bij de organisatie.

    En ach, al zou Nereus genaaid zijn. Who cares. Moet je eens de HR4K starten in een boot met Nereus als grootste concurrent, dan weet je hoe je als roeier genaaid kan worden. Zoals de waard is…

    1. Ja, roeiers van de Nereus achten; niet zeuren, want mensen die kamprechter zijn bij een andere wedstrijd hebben Debora wel eens genaaid.

Comments are closed.