Bijltjesdag in Henley

Uitslagen Wedstrijden

Op de voorlaatste dag van de Henley Royal Regatta is meer dan de helft van de deelnemende Nederlandse ploegen uitgeschakeld. De meeste bondsboten zijn wel een ronde verder. Vijf ervan roeien vandaag de finale.

Nederlanders zouden aan het einde van de dag wel eens een aantal bekers rijker kunnen zijn. De Holland Acht neemt het op tegen Nautilus Rowing Club. Het is de oranjemannen in 2006 voor het laatst gelukt in Henley te winnen. De Holland Vier bracht de Britten uit Newcastle naar de uitgang van het toernooi en treft in de finale een Oostenrijkse tegenstander.
Schermafbeelding 2016-07-03 om 09.24.43

Twee-zonder
Roel Braas en Mitchel Steenman konden hun halve finale in laag tempo afmaken. De Duitsers waartegen zij startten, konden hun race niet uitroeien. In de finale nemen ze het tegen een Frans koppel op.
Schermafbeelding 2016-07-03 om 08.54.17

Nereus
De mannen van Nereus zouden wel eens dezelfde stunt kunnen uithalen als in 2015, toen de verenigingsacht The Temple Cup bordeauxrood liet kleuren. Dit jaar zullen zij hetzelfde proberen in The Ladies Challenge Plate. In de finale treffen zij de acht van Leander Club.

Skiff
Lisa Scheenaard werd eind juni op de valreep aangewezen als reserve scullster voor de Olympische Spelen en versloeg gisteren de Proteër Roos de Jong in een Nederlands onderonsje bij de Princess Royal Challenge Cup voor skiffs. Zij roeit de finale tegen de Duitse Anne Beenken.

Exit
De meeste Nederlandse boten zijn in de halve finale uitgeschakeld. De acht van Willem III begon sterk, maar strandde tegen de Molesey Boat Club. De dubbel van Daan Klomp en Abe Wiersma is ook uitgeschakeld, net als het Belgische koppel van Tim Brys en Niels van Zandweghe. Skiffeur Stef Broenink kwam te kort tegen Hannes Obreno. De Belg doet een oefening voor Rio en zal het in de finale opnemen tegen olympisch kampioen Mahé Drysdale. De Engelse boten van de universiteit van Edinburgh en de Thames Rowing Club bleken te sterk voor respectievelijk Orca en een combi-boot met Rogier Blink aan boord.

Onderonsje
Het Nederlandse onderonsje in de Visitors Cup pakte matig uit. Beide combiboten met Proteusroeiers aan boord bleken een maatje te klein. De finale zal gaan tussen Thames en de universiteitsboot van California, waarvan 25 procent van de bemanning een Nederlands paspoort heeft: Niki van Sprang en Maarten Hurkmans.

Tijdschema Nederlandse boten zondag (Nederlandse tijd):

13.00uur: Roel Braas & Mitchel Steenman tegen B. Demey & E. Jonville (FRA)
13.20uur: Lisa Scheenaard tegen Anne Beenken (GER)
13.50uur: Nereus M8+ tegen Leander Club
15.30 uur: Holland Vier tegen Wiener ‘LIA’ & Villach, AUT
16.30 uur: Holland Acht tegen Nautilus

De races zijn hier live te bekijken.