Goud voor Hollandse Achten

Achtergrond Uitslagen Voorpagina

Nederland voert nu de wereldbeker roeien aan. De oranje vloot profiteerde in Varese optimaal van de matige bezetting. Beide achten waren goed voor goud, daarnaast werden er dit weekeinde nog vijf medailles behaald.

De Holland Acht versloeg de Italianen (in 2015 finalist bij de WK) ruimschoots en deed dat ook nog eens in hun eigen huis. Het vlaggenschip van coach Mark Emke lijkt bij de seizoenstart in het olympisch jaar veel beter in vorm dan vorig seizoen toen de ploeg bij de eerste wedstrijden nog geen ferme vuist kon maken.

Vrouwenacht
De acht van stuurvrouw Ae-Ri Noort liet gisteren in een verder onbeduidend boei-indelingswedstrijdje nog een gevoelig steekje vallen door Rusland voor te laten, maar stond vandaag op scherp. Dankzij een goede tweede helft stoomde de Nederlandse vrouwen op naar de eerste plaats en gleden nipt voor Canada en Rusland als eerste over de finish. Die twee landen waren vorig jaar bij de WK sneller dan de Nederlandse vrouwenacht. Wisselvalligheid lijkt nog steeds een kenmerk van deze ploeg die kan pieken als de beste, getuige het goud van vandaag.

Vier
De mannenvier van roei-magiër René Mijnders kaapte het brons voor de neus van Canada, en zat regerend wereldkampioen Italië (nu tweede) en winnaar USA op de hielen. Slagman Govert Viergever en zijn kompanen hadden een iets meer dan een seconde langer nodig dan het vlaggenschip van de Verenigde Staten om de twee kilometer te overbruggen.

Scullsters
De vrouwendubbelvier is vooraanstaand kandidaat als het gaat om de olympische plakken die straks in Rio de Janeiro worden uitgereikt. Er is echter een prangende ‘maar’, de Nederlandse zware scullsters lijken hun anker na de start niet in te halen. Oftewel: deze vrouwen laten het liggen op de eerste vijfhonderd meter. In de finale lag het oranje kwartet al twee seconden achter, maakte met een heel hoge baansnelheid veel goed, maar kwam op de finish een tiende seconde te kort. Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg pakten zilver achter Polen dat vorig jaar bij de WK vierde werd.

Licht vierde
De dubbeltwee van Ilse Paulis en Lisa Wörner was weliswaar voor de gelegenheid gevormd, maar behaalde niettemin een vierde plaats. De gebroeders Muda vielen ook net naast het podium, en dat was niet de bedoeling want het valt nu te betwijfelen of deze prestatie voldoende is om deelname aan het OKT af te dwingen. De lichte vier is al zeker van deelname aan Rio en werd vanochtend ook vierde.

Eerder dit weekeinde won Marieke Keijser goud en pakten Braas/Steenman zilver.